Over de wijn
Martin Diwald ken ik ook al een tijdje. Het is deze maand een beetje het pakket van de wijn-vrienden. Ook zijn andere wijnen zijn eigenlijk allemaal de moeite waard, dus er zal wel eens vaker iets langskomen van Martin. Hij doet veel anders dan veel van zijn collega’s in zijn biologische wijnmakerij in het Wagram-gebied. Het bedrijf is één van de biologische pioniers van Oostenrijk en cultiveert sinds 1976 al biologische wijnbouw. In die tijd werden de ouders van Martin nog uitgelachen. Tegenwoordig behoren ze tot de wijnhuizen met de meeste biologische ervaring en komen collega’s die ook de switch naar biologisch werken hebben gemaakt juist langs voor goede raad. De voormalige 4 hectare is inmiddels 20 hectare wijngaard oppervlak geworden. Het portfolio van hun typische wijnen met eigen oorsprong richt zich op Grüner Veltliner en Riesling, waarbij zachte wijnpersen en 100 % spontane gisting populair zijn in de kelder.
Bij spontane gisting worden de wijnen veel complexer en meer typerend voor de variëteit, omdat er meer diverse gistflora bij betrokken is”, legt Martin Diwald uit. De Diwalds kunnen niets met kunstmatige barbiepopwijnen of glazen huis paradijsjes zoals Martin het zelf zegt… Geen onnodige franje , allemaal onafhankelijke, eerlijke wijnen. De wijnen spreken dan ook voor zich!
Wanneer is ‘ie het lekkerst
Dit is nou zo’n maand waarin het frisser wordt, maar waarin je ook zo af en toe nog een fijne na zomerdag mag verwelkomen. Laten we voor dat laatste vooral duimen met z’n allen. De meeste wijnen in deze editie van druivenpost schuiven van een meer zomers karakter, naar een iets vollere, rijkere stijl. Maar het is niet voor niets een overgangsmaand. Komende twee maanden kunnen we onze lol op met echte najaarswijnen, die fantastisch gaan bij wild, maar we wachten nog even. Einde van het ooit klassieke mosselseizoen komt in zicht, maar ik wilde je toch deze wijn niet onthouden, omdat ‘ie nu zo ontzettend lekker is. Gaat dus heel goed bij mosselen. Dit is fris, wat groen en licht peperig, zoals een goede Gruner Veltliner betaamt. Maar doordat de druiven van de lösslocaties in wijngaarden Goldberg, Gsang, Diebsnest en Hinter der Au komen, heeft deze wijn naast het primaire frisse, een fijne laag extra complexiteit. Hij is nu nog jong, maar de zuren zijn mooi rijp en zachte en hij heeft zelfs al iets licht romigs, wat zich met wat meer leeftijd verder zal ontwikkelen. In de smaak appel, rijpe peer en perzik en groene kruiden als salie en dragon. Prachtige minerale afdronk, met een fijne umami-kick.
Dit is nou zo’n glas dat je prima zo kunt drinken, maar die stiekem ook best bij veel gerechten past. Bij de verfijnde Aziatische keuken bijvoorbeeld. Is voor mij een ultieme sushi wijn, want pakt zowel wasabi als zoute sojasaus lekker voor je in. Verder heel fijn bij een groene tuinbonensalade met uitgebakken pancetta en klassieke French dressing of bij gemarineerde kip met citroen en salie uit de oven met een frisse salade.