Domaine Cady Crémant de Loire
Cool Climate

Favorietje van mij hoor, dit. Qua prijs-kwaliteit is dit toch wel erg sterk.

Crémant is niets minder dan een mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionnelle – dezelfde methode die in de Champagne wordt gebruikt, waarbij een tweede vergisting in de fles plaatsvindt en het koolzuur in de wijn ontstaat. Hij biedt dus hetzelfde plezier en vaak ook verfijning, maar dan met een uitgesproken Loirekarakter. En meestal met een prettiger prijskaartje.

De Loirevallei heeft een gematigd oceaanklimaat, vaak aan de koele kant, ideaal voor wijnen met spanning en zuren. Voor Crémant de Loire speelt Chenin Blanc de hoofdrol, soms aangevuld met een beetje Chardonnay. Chenin voelt zich thuis in koelere omstandigheden: hij levert knisperende zuren, een energieke structuur en tegelijk ook aroma’s van wit fruit en bloesem. In mousserende stijl zorgt hij voor die frisse kern die onmisbaar is voor de balans tussen fruit en mousse.

Domaine Cady: biologisch en familiair

Domaine Cady ligt in Saint-Aubin de Luigné en werd in 1927 opgericht. Vandaag de dag staat de vierde generatie, Philippe en zijn zoon Alexandre, aan het roer. Zij werken volledig biologisch en beheren ongeveer 28 hectare wijngaard, waarvan een groot deel beplant is met Chenin Blanc. Alle druiven worden met de hand geoogst en met veel zorg behandeld.

Gerijpt

Sur lattes” betekent letterlijk “op latten”: de flessen liggen horizontaal te rijpen op hun gisten na de tweede vergisting in de fles. In die periode geven de gisten extra aroma’s en textuur af: denk aan brioche, noten, toast en een romiger mondgevoel. Voor Crémant de Loire is het minimum vaak enkele maanden, maar deze wijn kreeg maar liefst 36 maanden rijping sur lattes – bijna drie keer zo lang als gemiddeld. Dat levert extra rijkdom, complexiteit en lengte op.

Wanneer is ’ie het lekkerst?

Een bleekgele Crémant met een fijne, aanhoudende mousse. In de neus frisse tonen van citrus, peer, appel en witte bloesem, aangevuld met elegante rijpingstonen van amandel en gedroogd fruit. In de mond strak en mineraal, maar met genoeg rijpheid. Een fijne, romige afdronk met typische Loire-bitters. Serveer koel, maar niet ijskoud, zo rond de 9-10 graden, in een elegant tulpglas zodat de bubbels en aroma’s alle ruimte krijgen.

Perfect bij mosselen, gebakken coquille, of een frisse salade met geitenkaas en amandel. Ook heerlijk bij asperges of frisse kazen.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol