Deze wijn heb ik jaren en jaren met zoveel plezier geschonken toen ik nog 60 uur in de horeca werkte. En rond de kerstperiode deed ‘ie het altijd extra goed. Gasten vroegen regelmatig of ze een doosje konden meenemen voor thuis. En ja, ik snap wel waarom. Gaat ten eerste bij heel veel gerechten goed samen tijdens je diner en is, na een aantal iets mindere jaren, weer op niveau!
Dit is een wijn van 100% Viognier. De druif van Condrieu, in het noorden van de Noord-Rhône. Het is nogal een diva. Dat wil zeggen dat deze druif nogal wat noten op haar zang heeft. Ze schittert alleen als ze de juiste aandacht krijgt. Gevoelig voor schimmels (natte voeten dus uit den boze) en ook het oogstmoment luistert heel nauw. Viognier heeft van nature al lage zuren en een rijkere, aromatische smaak. Als je dus net te laat bent met oogsten, bouwen de zuren nog verder af, waardoor de wijn laf en vlak kan worden. Met andere woorden: te zoetig en met te weinig bite.
De wijnmakers van Domaine Vedilhan (een familiebedrijf met een passie voor traditie én innovatie) weten precies hoe ze deze druif moeten behandelen: door haar vroeg in de ochtend te plukken en zorgvuldig te vinifiëren, zodat de wijn zijn frisheid én bloemige aroma’s behoudt. Hier gaat de opvoeding in tweeën. Een deel van de wijn wordt fris en fruitig gehouden op roestvrijstalen tanks en een kleiner deel wordt vertroeteld in houten vaten. Hierdoor krijgt de wijn een prachtig zacht en romig mondgevoel. En laat dat nou net slaan op de naam van deze wijn! “Serica” is afgeleid van het Latijnse woord voor “zijdeachtig”.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Je hebt van die wijnen die zich wat beter voegen bij eten. En dat zijn dan vaak niet de wijnen die of heel uitgesproken romig zijn, of uitgesproken strak (zuur), of heel droog. Juist wijnen die meer aan de sappige kant van het spectrum zitten en qua mondgevoel wat vaker een gemiddelde scoren, zijn beter te combineren met gerechten. Dit is een wijn die vooral heel zacht is. Niet boterig, zoals een Chardonnay kan zijn, maar licht filmend, zoals dat heet.
Het hout zorgt hier voor delicate tonen van bloemenhoning, karamel en een hint van nougat. Een klein bittertje zorgt voor spanning, zonder dat de zuren te hoog zijn. Deze wijn smeekt om eten! Maar dankzij zijn volle, zijdezachte balans is hij ook perfect om zo van te genieten – als late-night wijn bij de kerstboom. Denk aan aroma’s van rijpe abrikoos, oranjebloesem en een vleugje saffraan.
Schenk dit bij de kalkoen, maar ook bij alles uit schaal en schelp. Gerechtjes met langoustine, kreeft, krab of coquille doen het vooral uitstekend. Of een romige risotto met paddenstoelen. Zoveel keus!