Domaine Moritz Grand Cru Kastelberg Riesling

Over de wijn

Juweeltje

De Moritz Kastelberg Grand Cru 2012 Riesling is een indrukwekkende vertegenwoordiger van de Elzaswijnen. Afkomstig van de prestigieuze Kastelberg Grand Cru-wijngaard, gelegen op de steile hellingen boven het dorp Andlau, profiteert deze wijn van een unieke combinatie van zuidelijke blootstelling en leisteenrijke bodems.

Deze omstandigheden dragen bij aan de uitgesproken mineraliteit en complexiteit die kenmerkend zijn voor wijnen uit dit gebied.

Het oogstjaar 2012

Uitdagingen en triomfen

Het jaar 2012 werd gekenmerkt door een reeks klimatologische uitdagingen. Een natte lente met vorst, hagel en wind veroorzaakte aanvankelijk zorgen onder wijnboeren.

De zomer bracht een natte juli, gevolgd door een warme en droge augustus, wat uiteindelijk leidde tot een evenwichtige rijping van de druiven. Ondanks de aanvankelijke tegenslagen resulteerde dit in een uitstekende oogstkwaliteit, met excellente Rieslings als resultaat.

Harmonieus

De 2012 Kastelberg Riesling presenteert zich met een heldere, gouden kleur. In de neus domineren aroma’s van rijpe citrusvruchten, perzik en een subtiele hint van petrol, typisch voor goed ontwikkelde Rieslings.

Het gehemelte wordt getrakteerd op een levendige zuurgraad, verweven met smaken van limoen, groene appel en een uitgesproken mineraliteit, afkomstig van de leisteenbodems. De wijn heeft een stevige structuur en een lange, verfrissende afdronk.

Culinaire combinaties

Deze wijn is een uitstekende begeleider van gerechten zoals gegrilde zeevruchten, gerookte zalm of een klassieke choucroute.

Ook zachte kazen zoals Brie of Camembert vormen een harmonieuze combinatie met deze expressieve Riesling.

Geduld wordt beloond

Dankzij de stevige structuur en frisse zuurgraad heeft deze 2012 Kastelberg Riesling een uitstekend bewaarpotentieel. Hoewel hij nu al prachtig op dronk is, zal verdere rijping in de fles de complexiteit en diepte van de wijn alleen maar vergroten.

Wat ook ontzettend lekker is, heb ik hieronder als recept opgeschreven voor je. Succes in de keuken!

Zoete aardappel met geroosterde bloemkool en saus van kokosmelk

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 3 zoete aardappels (gemiddeld formaat)
  • 1 grote bloemkool (of twee kleintjes)
  • 2 blikjes kokosmelk
  • 1 Spaanse peper, fijngehakt
  • 5 gedroogde kaffir lime blaadjes (citroenblad, verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel zoute sojasaus
  • Sap van 2 limoenen
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel cayennepeper 
  • Kokosolie, om in te bakken
  • Sumak, om mee af te garneren
  • Granaatappelpitjes, om mee af te garneren
  • 100 gram feta, verkruimeld, om mee af te garneren
  • 1 bosje platte peterselie, grof gehakt, om mee af te garneren
  • Yoghurt om mee af te garneren

Bereiding

1. Zoete aardappel poffen

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Prik de zoete aardappels rondom in met een vork en leg ze op een bakplaat.
  3. Rooster ze in de oven 40-50 minuten, tot ze helemaal zacht zijn.

2. Bloemkool bereiden

  1. Snijd de bloemkool in dikke plakken van ongeveer 2 cm dik.
  2. Meng in een kom kokosolie, gemalen korianderzaad en komijnzaad en wrijf de bloemkool hiermee in.
  3. Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de bloemkool aan beide kanten goudbruin zoals een biefstuk.
  4. Leg de plakken daarna in een ovenschaal en laat ze 15 tot 20 minuten verder garen in de oven op 180 graden. 

3. Kokossaus maken

  1. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de kokosmelk toe.
  2. Doe de kaffir lime blaadjes en de fijngehakte Spaanse peper erbij.
  3. Voeg vissaus, sojasaus en suiker toe en laat de saus 10 minuten zachtjes inkoken.
  4. Haal de kaffir lime blaadjes uit de saus en voeg naar smaak, het sap van 2 limoenen toe. Roer goed door.

4. Serveren & garneren

  1. Snijd de zoete aardappels doormidden en leg ze op borden of een schaal.
  2. Verdeel de geroosterde bloemkool eroverheen.
  3. Lepel de kokossaus er royaal overheen.
  4. Garneer met sumak, granaatappelpitjes, verkruimelde feta en gehakte platte peterselie en wat lepels yoghurt

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol