Over de wijn
De Elzas is in vele opzichten een on-Frans wijngebied. Het bezit nogal wat Duitse trekjes. Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt, dat dit gebied eeuwenlang de inzet is geweest van de strijd tussen Frankrijk en Duitsland. Sinds 1945 is het Frans grondgebied. De Elzas is bijzonder geliefd onder toeristen door de charmante dorpjes met uitgesproken architectuur en wordt geroemd door lekkerbekken dankzij de hoge concentratie beroemde restaurants. De wijnbouw in de Elzas kent een bewogen historie, waar de Romeinen wederom aan de wieg van de wijnbouw staan. Tijdens de Middeleeuwen worden Elzas wijnen tot de meest prestigieuze wijnen binnen Europa gerekend. Na de Eerste Wereldoorlog hebben de wijnboeren gekozen voor een kwalitatieve sprong vooruit en sindsdien worden er alleen nog wijnen geproduceerd van streng geselecteerde druivenrassen. Uiteindelijk werden de inspanningen beloond door het instellen van de Appellation d’Origine Controlée Alsace in 1962, de Alsace Grand Cru in 1975 en de Crémant d’Alsace in 1976.
Qua klimaat is het een vreemd gebied. Het ligt noordelijk en tegen Duitsland aan, maar we spreken hier over hetzelfde aantal jaarlijkse zonuren als in Carcassonne, helemaal in het zuidelijkste puntje van Frankrijk. De gemiddelde temperatuur ligt uiteraard wel iets lager in de Elzas. Het hoge aantal zonuren komt door de Vogezen die de Elzas beschermen tegen invloeden vanaf de Oceaan. Het is daardoor de streek met de minste neerslag en ook bewolking zie je hier niet al te vaak in de zomer. De druiven worden hier eigenlijk altijd mooi rijp, waardoor de wijnen regelmatig een beetje restzoet hadden. De nieuwe generatie opteert voor de drogere stijl, waar ik me zeker in kan vinden. Domaine Moritz is zo’n vooruitstrevende producent. Ze hebben de beschikking over 4 Grand Cru’s wijngaarden rond Andlau, met allemaal diverse bodemstijlen. Dat is uniek! Claude en Agnès, tegenwoordig vergezeld door dochter Caroline en haar man, de Nederlandse wijnmaker Jelmer, zijn het dynamische hart van dit familiebedrijf. Ze maken een verfijnde, relatief frisse stijl wijn, waarbij ze wel het karakter van de druif laten spreken. Ze werken al jaren biologisch en voegen relatief weinig sulfiet toe aan hun wijnen. Deze Pinot Noir uit het uitstekende jaar 2016 heeft 12 maanden in de beste Franse barriques gerijpt. Dit is geen bombastische wijn, maar juist eentje met veel subtiliteit. ‘Een koorddanser’
Waneer is ‘ie het lekkerst?
Persoonlijk houd ik erg van rode wijnen met een wat meer bescheiden karakter. Die niet met de deur in huis vallen en waarbij je dus even de tijd nodig hebt om de volle potentie te ervaren. Ondanks dat deze wijn al wat ouder is, zou ik hier toch kiezen om de wijn in een ruim Bourgogneglas te serveren op 14 graden. Hij zit natuurlijk al een aantal jaren in de fles, dus is wat vermoeid. Geef hem 5 minuten lucht en hij gaat zich al veel lekkerder voelen. Prachtig zuiver kersenfruit en framboos. Heel teer en subtiel, ook het houtgebruik is prachtig gedoseerd. De wijn heeft in eerste instantie wat bakkersgist en kaneel in de neus, naast wat boerse aroma’s (mest). In smaak schuiven we snel de warme kruidenhoek in, met een rokerige ondertoon. Serveer deze prachtwijn met rijpe, zachte smaken. Bijvoorbeeld vergeten groenten zoals topinamboer en schorseneer. Wat betreft proteïne kunnen hier veel stukken bij. Botermalse lamsfilet, kalfsvlees en eendenborst, of confit de canard met doperwtenpuree.