Domaine Moritz Sylvaner 101

Over de wijn

Bij de vorige Druivenpost heb je ook een wijn ontvangen van Domaine Moritz uit de Elzas. Weet je het nog? Ze hebben de beschikking over 4 Grand Cru wijngaarden rond Andlau, met diverse bodemstijlen. Dat is uniek! Claude en Agnès, tegenwoordig vergezeld door dochter Caroline en haar man, de Nederlandse wijnmaker Jelmer, zijn het dynamische hart van dit familiebedrijf. Nu wil het toeval dat deze wijn mij van al hun wijnen tot nu toe het meest is bijgebleven. De normaal gesproken neutralere Sylvaner krijgt hier extra liefde en houtopvoeding. In de Elzas is Sylvaner normaal gesproken niet zo’n winnaar als het gaat om complexe wijnen. Hij speelt een leuke bijrol als fijne, fris fruitige aperitief wijn. Niet te uitgesproken, lekker sappig en neutraler dan zijn beroemde collega’s, Riesling en Pinot Gris. Toch heeft hij in Franken, Duitsland wel degelijk een beroemde en beruchte reputatie. Als de druif de ruimte krijgt en de betere delen van de wijngaard mag betrekken, rollen daar wel degelijk wijnen uit met veel concentratie, lengte en complexiteit.

Het leuke bij de 101 is dat dit een wijn is die zonder veel kennis van zaken gemaakt is. De laatste jaren neemt schoonzoon Jelmer het wijn maken over van Claude. Dit is zijn eerste wijn die hij zonder de hulp van Claude gemaakt heeft. Echte een wijn ‘one 0 one’ dus, wat in Amerika als cijfermatige weergave gebruikt wordt als ‘de basis van hoe je iets doet’. Wat mij aanspreekt is, dat Jelmer hier niet de makkelijke weg heeft gekozen en een Riesling uit één van de topwijngaarden als eerste project heeft opgepakt. Hij heeft de bescheiden Sylvaner gekozen, om er zijn eigen draai aan te geven. Om het verhaal nog smeuïger te maken, waren het eigenlijk druiven die Claude over had en niet zou gebruiken voor zijn wijnen. Jelmer wist er gelukkig raad mee! En waar veel Elzas wijnen toch om het terroir draaien, zou ik dit een echte wijnmakerswijn willen noemen. De druiven zijn net iets later geoogst, waardoor er veel smaakrijdom is en de wijn wordt op gedeeltelijk nieuw hout opgevoed voor een periode van 9 maanden.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Deze wijn heeft een uitstekende balans tussen rijp fruit, goede schonende zuren en de toasting van het hout. Dit geeft een bijzonder kruidig accent aan de wijn. Denk aan een mandarijn die is vol gestoken met kruidnagel, gemberbolletjes op siroop, rijp geel fruit, gekonfijte citroenschil en honingraat, maar ook een vleug gezouten karamel. De wijn is rijk, maar niet lomp en dik. Ondanks zijn smaakrijkdom dus verdomd goed in balans. De 101 heeft een licht filmend mondgevoel wat zorgt dat de wijn goed samen gaat met rijkere gerechten, met een vettere saus of jus. Iets heel fraais zou een Coq au Riesling zijn, een Elzasser variatie op de klassieke Coq au Vin die met rode wijn wordt gemaakt. Deze wijn schenk je niet te koud, op 12 graden bij voorkeur, dus even 20 minuten voor hij gedronken wordt uit de koelkast halen. Dit is bijvoorbeeld ook een wijn die het al geweldig doet bij een grove paté met kruidensla en uienmarmelade, of bij een kwartel met een rijke paddenstoelenroomsaus.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol