Domaine Philippe Gilbert Menetou-Salon Rouge

Over de wijn

Persoonlijke favoriet, deze. Komt uit de koele Loire, om precies te zijn uit het wijngebiedje Menetou-Salon, dat vaak in de schaduw staat van zijn bekendere buren, Sancerre en Pouilly-Fumé. En onbekend maakt helaas nog vaak onbemind. Toch biedt Menetou-Salon vaak topkwaliteit voor een betere prijs dan zijn bekendere buren. Het ligt net ten westen van Sancerre en deelt veel van de bodemkenmerken, zoals kalksteen en klei, die bijdragen aan de frisheid en mineraliteit van de wijnen. Terwijl Sancerre vooral bekend is om zijn Sauvignon Blanc, richt Menetou-Salon zich, net als zijn buurgebied, ook op de productie van Pinot Noir, naast wat witte wijnen van Sauvignon Blanc.

Philippe Gilbert nam in 1998 het familiedomein over en veranderde het in een biodynamisch wijnhuis. Zijn benadering van wijnmaken is puur en terroir-gedreven. Met respect voor het land en de wijngaarden maakt hij gebruik van minimale interventie in zowel de wijngaard als de kelder. Dat betekent dat de druiven handmatig worden geplukt, de fermentatie spontaan verloopt met wilde gisten, en hij vermijdt het gebruik van nieuwe eikenhouten vaten om de karakteristieke frisheid en finesse van de druif en het terroir te behouden. Dit alles resulteert in wijnen die zowel levendig als elegant zijn.

Menetou-Salon deelt dus bepaalde voordelen met Sancerre en Pouilly-Fumé: het koele klimaat en de bijzondere bodems. Toch zijn de wijnen uit Menetou-Salon vaak subtieler, zachter en ronder dan hun bekendere buren. Terwijl Pouilly-Fumé en Sancerre wereldwijd vooral geliefd zijn vanwege hun Sauvignon Blanc, staat Menetou-Salon juist bekend om zijn mooie expressies van Pinot Noir.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Ik proefde dit en was om. En ik hoor je denken: is dit niet meer een lente- of zomerwijn? Ik vind dit een wijn die je iedere dag, ieder moment moet kunnen drinken! Je moet niet verwachten dat dit een zware wijn is, hoog in alcohol, dat je van je stoel geblazen wordt door de intensiteit, of dat je er een halve koe bij moet eten om één en ander in balans te krijgen. Dit is fruitgedreven wijn. Zo fijn en sappig en zó precies. Zuren die exact weten wanneer ze door het rijpe rode en zwarte fruit moeten snijden. Geurige, open wijn. Framboos en pruim met wat rokerigs, aards zelfs. Morellen (zwarte kers) en verfijnde kruidigheid, beetje natte bosgrond, vind ik! Ondanks dat ik zei dat dit verfijnde wijn is, is dit tegelijk heel vol en sappig.

Sympathiek wel, deze Pinot Noir, want hij voegt zich weer vrij gemakkelijk. Serveer hem niet bij de zwaarste gerechten, dat is geen match, maar juist bij iets wat ook frisheid en zuren heeft. Kip, eend, groentequiche. Sappige worstjes met geroosterde bospeen en gepofte aardappel met crème fraîche. Het water loopt me in de mond. Ook heel fijn met romige brie of rijpe geitenkaas. Maar voor mij is dit vooral een wijn die ik zonder iets erbij openmaak. Groot glas, op 12 graden beginnen en laat de temperatuur langzaam oplopen. Je blijft snuffelen, proeven en ontdekken.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol