Dorli Muhr Carnuntum

Dorli Muhr – Syrah & Blaufränkisch met finesse

Dorli Muhr is zonder twijfel een van de meest inspirerende wijnmakers van Oostenrijk. Waar velen jarenlang internationale druivenrages achternaliepen, koos zij voor een andere weg: terroir, finesse en liefde voor inheemse variëteiten. Maar juist dankzij haar aanpak komt ook Syrah hier verrassend mooi tot zijn recht. Op de koele, kalkrijke Spitzerberg, op de grens van Carnuntum en Slowakije, laat Dorli zien dat Oostenrijk Syrah kan maken die gracieus, puur en zinderend spannend is.

Haar stijl? Biologisch, minimale interventie, en in de kelder geen dikke lagen hout of overextractie. De wijnen zijn kristalhelder, gelaagd en altijd met een verhaal. Geen spierballenwijn, maar Syrah en Blaufränkisch met ziel en elegantie.

Spitzerberg – kalkrijk karakter

De Spitzerberg is een droge, winderige helling met kalkrijke bodems, waar druiven diep moeten wortelen voor water en voeding. Het klimaat: hete dagen, koele nachten — perfect voor rijping met behoud van frisheid. Niet voor niets wordt Dorli’s Blaufränkisch gezien als een van de mooiste van Oostenrijk. Ze is de ongekroonde ‘koningin van Blaufränkisch’ én werd door Perswijn uitgeroepen tot ‘heldin van het jaar’.

Dat ze hier terechtkwam, was deels te danken aan Dirk van der Niepoort (inderdaad, dé Niepoort uit de Douro), met wie ze jarenlang samenwerkte en wijn maakte — en die haar inspireerde om juist in koelere klimaten wijnen met finesse te creëren. Sinds 2002 maakt ze haar eigen bejubelde wijnen op de Spitzerberg, inmiddels samen met wijnmaker Lukas Brandstätter.

Wanneer is ’ie het lekkerst?

Leuk mens, die Dorli. Ik kende haar wijnen — ondanks de internationale accolades — nog niet, maar kwam haar recent tegen op een proeverij waarbij ik vrijwel al haar wijnen, inclusief oudere jaargangen, kon proeven. De eerste was een Zweigelt op Beaujolais-wijze, met een macération semi-carbonique. Ze omschreef deze wijn als: “de perfecte ontbijtwijn voor bij je croissantje met jam.” Dat vind ik hilarisch. En buiten dat vond ik ook de wijnen — al dan niet wat prijzig — verschrikkelijk goed. Wel concentratie, maar vooral een ruggengraat van zuren. Mooie frisheid, kruidigheid en heel veel energie.

Dit was zeker één van de favorieten. Sappig, open en complex. Ook mega-inzetbaar dit. Of je het bij een stukje rood vlees schenkt, of licht gekoeld bij een visje van de BBQ, het kan allemaal. Ik zou dit rond de 15–16 graden schenken. Ruime Bourgogne-glazen en even lucht geven. Bij mij was de wijn op dag 2 op z’n mooist, dus misschien doet een half uurtje in de karaf hem wel erg goed.

Fijne zuren, rozenbottel, verse braam en blauwe bes houden het fruit frivool, aangevuld met serieuze bitters van zwarte kers. Door de fermentatie in grote houten foudres met alleen natuurlijke gisten, is deze wijn tegelijk zuiver en direct, én complex en verfijnd.

Licht kruidige gerechten, paddenstoelen, geroosterde groenten, medium harde kazen en eendenborst — deze wijn kan veel.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol