Over de wijn
Opvallende rode wijn uit Yecla, een minder bekende maar fascinerende wijnregio in het zuidoosten van Spanje. Hier, in het droge, zonovergoten landschap van Murcia, groeien druiven op arme kalksteenbodems en trotseren ze hete zomerdagen en koele nachten. Het is juist deze combinatie van hitte en verkoeling die de wijnen uit Yecla hun intense smaken en opmerkelijke balans geeft.
De wijn is gemaakt door Winery On Creations, een moderne producent met een artistieke visie. Dit wijnhuis heeft niet alleen oog voor kwaliteit, maar ook voor creativiteit, wat je direct ziet aan hun flessen. De schedel op het label symboliseert vergankelijkheid, maar ook het idee dat wijn iets bijzonders is om te vieren. Het wijnhuis gebruikt een combinatie van oude wijnstokken en innovatieve technieken om een mix van traditie en moderniteit te creëren. Ze werken duurzaam en zijn in conversie naar biologisch. Wijnmaker Pablo Cortés is zeer ervaren en werkte op hoog niveau bij diverse wijnhuizen. Ook studeerde hij onder andere aan de prestigieuze Royal Agricultural University, waar hij college volgde met Prince Harry. Daarnaast is zijn vrouw, Karel Eissner, internationaal werkend grafisch ontwerper en maakt zij de opvallende etiketten.
Demuerte Gold combineert drie druivensoorten: Monastrell, Syrah en Garnacha Tintorera. Monastrell, ook bekend als Mourvèdre in Frankrijk, is dé ster van Yecla. Het is een druif die houdt van warmte en vaak wijnen oplevert met geconcentreerde fruitaroma’s, kruidige tonen en een stevige structuur. Syrah voegt sappige donker fruittonen toe, samen met een hint van specerijen, terwijl Garnacha Tintorera, een druivensoort met rood vruchtvlees (wat zeldzaam is), zorgt voor een diepere kleur en een vleugje aardsheid. Het resultaat is een wijn met een rijke persoonlijkheid.
Na de oogst rijpt de wijn twaalf maanden in Franse eikenhouten vaten. Deze periode geeft Demuerte Gold subtiele tonen van vanille, geroosterde noten en een vleugje rook, wat prachtig samensmelt met de natuurlijke fruitigheid van de druiven. Het is een wijn die je uitnodigt om even te blijven zitten en de lagen ervan te ontdekken. Yecla zelf is misschien niet zo bekend als Rioja of Ribera del Duero, maar het is een regio met een eeuwenoude wijntraditie die zich steeds meer laat zien op internationale tafels. En wijnen zoals deze zijn daar het bewijs van.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Dit is vooral lekker dik en rijp. Volle bak fruit, helemaal klaar en ready to go! Dik sap, pruim en braam, kersen, witte peper, viooltjes, goede frisheid, stevige maar rijpe tannine. Ook wat zwarte olijf en waanzinnig lekker hout. Tikje fout hout, maar hier zo goddelijk in balans met het fruit. Hier wil je een paar flessen als backup van hebben! Schenk op 15 graden, hoog Bordeaux-glas, en alles met lam is hier een ongelooflijke hit bij! Echt een wijn om met een groep vrienden van te genieten.