Feudo di Santa Tresa Rina lanca Grillo &Viognier

Over de wijn

Sicilië is een lastig deel van Italië om wijn te maken. Het heeft gemiddeld de hoogste jaartemperatuur van alle wijngebieden en dat zorgt voor wat uitdagingen in de wijngaard. De Sicilianen gaan daar creatief mee om door met veelal hittebestendige druivenrassen te werken en hun druivenranken vaak in pergola te snoeien, zodat de wind vrij spel krijgt en zo voor wat verkoeling kan zorgen.

Feudo di Santa Tresa is sinds 2002 in handen van broer en zus Stefano en Marina Girelli. Toen de mogelijkheid zich aandeed om het uit 1697 daterende domein te kopen twijfelden ze geen moment. Vanaf het eerste moment hebben ze het domein in zijn oude glorie herstelt en wordt er volledig biologisch gewerkt. Dat komt voort uit de filosofie om het domein onderdeel van de omgeving te laten zijn. Zo hebben wilde planten en bloemen de kans te groeien, wat een grote aantrekkingskracht heeft op diverse insecten en dieren. Dit zorgt voor een rijke, natuurlijke biodiversiteit in de wijngaarden. Het domein is gelegen in Vittoria in het zuidoosten van Sicilië en heeft 50 hectare aan wijngaarden voor een groot deel op een bodem van “Terra Rossa”. Een bijzondere bodem van een laag rode leem, met daaronder een dikke laag kalksteen. De dikke kalklaag werkt als een spons en slaat water op, zodat de druivenstok zelfs in de droge, warme zomer voldoende vocht krijgt. Daarnaast doet de koele zuidelijke zeebries de rest. De natuurlijke kwaliteit van de druiven is zo lekker gebalanceerd zonder te veel menselijke bemoeienis, dat het vreemd zou zijn dit te veranderen.

De Rina Ianca is internationaal de meest bekroonde wijn van Santa Tresa. De wijn combineert de frisheid en kruidigheid van de Grillo met de rondeur en de volle body van de Viognier druif, die zijn oorsprong in de Noord-Rhône vindt. Rina Ianca betekent ‘wit zand’ in het Siciliaanse dialect. Het bijzondere label is een eerbetoon aan het kunstenaarschap van Normandisch textiel, die verwijst naar de koninklijke mantel van Ruggero II. Hij was een bekende Siciliaanse koning, die voornamelijk sociale contacten onderhield met invloedrijke mensen om zo aan zijn zucht naar mooie mantels te voldoen.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Fijne voluptueuze wijn. Rond en zacht. Kruidig ook, met nuances van abrikoos, ingelegde citroen, rijpe perzik, saffraan en steranijs. Je zou toch zweren dat de wijn een tikje houtopvoeding heeft gehad, maar er is hier enkel RVS gebruikt. Wat ze wel hebben gedaan is hem 4 maanden lie-rijping meegeven. Dat wil zeggen dat de wijn op zijn fijne gistresten en bezinksel rust en waarbij men de wijn regelmatig omroert. Dit zorgt voor een bredere smaak en romiger mondgevoel, maar kan ook helpen om een optimale aroma-ontwikkeling te bereiken.

Drink deze vooral niet te koud! Op een graad of 12 komt ‘ie het beste tot z’n recht en dan in een ruim glas graag. Wat je moet eten bij een wijn met lagere zuren en een romig mondgevoel? In dit geval zou ik je aanraden je risotto-skills maar eens uit de kast trekken. Met octopus bijvoorbeeld en wat saffraan. Siciliaanse vissoep is heel fijn. Pasta met wat paddenstoeltjes, pecorino en groene asperges is ook erg lekker. Best breed inzetbaar, ook bij de Aziatische keuken, waarin umami overheerst, doet ‘ie het goed. Als je t maar niet té spicy maakt.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol