Autoctòn Celler Gran Autoctòn Blanc

Over de wijn

Je hebt van die momenten dat je denkt: allemachtig wat goed, waar was je het eerste deel van m’n leven! En dat je er dan even stil van bent en niet onder woorden kunt brengen waaróm je het dan zo goed vindt. Dat ga ik nu toch voor jullie proberen te doen en het heeft altijd met een bepaalde balans te maken. Deze wijn heeft een bak karakter en is heel uitgesproken. Maar toch is ‘ie nergens te veel en eigenlijk best slank. Maar ook krachtig. Volg je me nog? Daarnaast is het in een wereld waar witte Bourgogne steeds verder uit zicht verdwijnt voor iemand met een normale portemonnee, voor mij een sport wijnen te vinden die wel wat gemeen hebben met Bourgognes. Wijnen die volgens velen de belichaming zijn van de perfecte witte wijn. Uiteraard is dit niet hetzelfde als een Bourgogne, want andere druivenrassen en ander terroir. Dit is slanker en minder romig en oxidatiever van stijl. Maar het rokerige, notige karakter, de verfijnde ranke zuren en fijne bitters maken dit een heel gelaagd glas. Rijp geel fruit, wat kweepeer en mandarijn, maar ook getoaste sesam, karamel, en zelfs een vleugje geurige whiskey. Prachtige spanning.

Deze knaller is gemaakt door Albert Jané, een jonge wijnmaker die uit een familie komt, die al sinds 1914 onderdeel is van de wijnwereld. Hij verliet huis en haard in Baix Penedès om ervaring op te doen in Montsant en Priorat. Het project Autoctòn van de overkoepelende producent Finca Mas Vilella is een thuiswedstrijd voor Albert, want hij werkt op het landgoed van zijn familie. Autoctòn, wat ‘inheems’ betekent in het Catalaans, is sinds 2007 geregistreerd omdat Albert er zeker van was dat hij op een dag naar zijn eigen land zou terugkeren om wijn te maken en te werken aan het verbeteren van de prestige van de regio, door het beste uit de lokale druivenrassen te halen. De Gran Autoctòn heeft een opvoeding van tien maanden genoten in 300 en 400 liter vaten Frans eikenhout en gedeeltelijk in aardewerken amfora.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Dit is geen wijn die je zo even  naar achter kiept. Neem hier vooral de tijd voor. Het liefst een rustig moment, zodat je hem met aandacht kunt ontrafelen. Drink hem in een ruim Bourgogneglas, geef hem lucht en start lekker fris op 10 graden. Laat ‘m dan op temperatuur komen en je zult merken dat de wijn zich in je glas ontwikkelt en meerdere gezichten heeft. Wat eten betreft, mag je denken aan wat steviger kost. Al doet de wijn het waarschijnlijk ook goed (maar op een andere manier) bij de pittige mosselen. Ikzelf zou kiezen voor iets van de grill. Maar of dat een mooi stuk witvis is, met een fijne beurre blanc met rookzout, of groene asperges van de BBQ met een kruidige tomatensalsa, het kan allemaal. Zorg dat je niet té veel zuren gebruikt of té veel vetstof zoals boter en room. Houdt de balans! Stiekem ook goddelijk bij een stukje gegrild gevogelte met tijm, knoflook, kruidnagel en sinaasappelschil.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol