Haltinger Winzer Grauburgunder Réserve

Over de wijn

Blast from the past

Het leven zit vol verrassingen. Soms gebeurt er iets waar je eerst heel kwaad over wordt, en later, als je je temperament weer onder controle hebt, ben je blij met deze hernieuwde ontmoeting. Onduidelijk? Ik leg het uit.

Van deze wijn had ik een proeffles van de jaargang 2022 opgevraagd om voor jullie te testen. In het verleden heb ik al veelvuldig met deze wijn gewerkt, maar dan met jaargang 2017. Voor zover ik wist, was er van die 2017 geen fles meer over, maar tot mijn verbazing kreeg ik wel degelijk een proeffles van dat oudere jaar in handen.

Nu is het vaak zo dat wijn onder een bepaald prijsniveau niet langer dan een jaar of vijf écht lekker blijft. Zeker witte wijnen tot vijftien euro zijn meestal gemaakt om ‘vers’ te drinken. Een paar jaar wegleggen kan, maar vaak zit er net te weinig concentratie in om langer dan vijf jaar mee te gaan. Tot mijn stomme verbazing was deze Haltinger van bijna acht (!) jaar oud nog prachtig. En wat een geluk dat ik nog genoeg flesjes kon krijgen om deze aan jullie te laten proeven!

Er is nog heel beperkt wat beschikbaar van de 2017, dus als je er echt blij van wordt, kan ik de wijn per doos van zes flessen meeleveren volgende maand, voor maar 12 euro per fles.

Bourgogne in Duitsland?

Baden ligt een stuk zuidelijker dan de bekende Moezel. In die Moezel en in de rest van het Duitse noorden, vinden we vooral wijnen van Riesling, maar meer naar het zuiden wordt het warmer en zijn er meer zonuren. Hierdoor kunnen ook later rijpende druivenrassen dan Riesling worden aangeplant.

Naast de rode Spätburgunder (Pinot Noir) zien we ook zijn witte broeders: Weissburgunder (Pinot Blanc) en Grauburgunder (Pinot Gris).

Die laatste vindt zijn oorsprong in de Bourgogne en verspreidde zich in de 13e eeuw naar Duitsland. In Baden gedijt deze variëteit bijzonder goed dankzij het milde, warmere klimaat en de vruchtbare löss- en kalkbodems. Grauburgunder geeft rijpe en zachte wijnen, zeker als de druiven de tijd krijgen om volledig te rijpen. Natuurlijk kun je ook een frissere, fruitigere variant tegenkomen, maar die zie je vaker in Noord-Italië onder de naam Pinot Grigio!

Natuurlijk werken op coöperatief niveau

Groter is niet altijd slechter. Als je samenwerkt, kun je kennis delen en zo je proces verbeteren waar nodig. De natuurlijke teelt van de wijngaarden en een verfijnde wijnbereiding ten gunste van expressieve wijnen vergen tijd, geduld en soms een beetje moed. Tijd is immers geld, en dus een risico.

De wijnboeren van Haltinger zien dit juist als een stimulans om druiven van hoge kwaliteit te produceren. In 2009 hebben ze zichzelf als coöperatie én hun wijnen volledig opnieuw gedefinieerd om de kwaliteit van de wijngaarden, de kelder en daarmee ook de flessen te verbeteren. Sindsdien staan ze onder leiding van de ervaren oenoloog Markus Büching en zijn ze gefocust op duurzame wijnbouw en langzame rijping.

Tegenwoordig produceren de 110 wijnboeren uit Haltingen in Markgräflerland, Baden (net boven Basel), een groot aantal verschillende wijnen in diverse stijlen. Op ongeveer 50 hectare wijngaarden wordt een aanzienlijk deel van de druiven inmiddels ook biologisch verbouwd. Hun wijnen overtuigen steeds vaker de neuzen van vakjury’s—en dus ook die van mij!

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

De druiven voor deze Réserve zijn afkomstig van een zuidwestelijke helling met een kalk-mergelgrond en een lösslaag, die de wijn een mooie mineraliteit meegeeft. Na een zachte persing rijpt 20% van de wijn in houten vaten. Maar vooral de leeftijd doet deze wijn goed. Ongelooflijk zacht en rond, met zuren die vrijwel geheel zijn afgebouwd. Dit is geen frisse voorjaarswijn, maar een wijn die nog perfect past bij het staartje van de winter.

Droogbloemen, honing en kweepeer, wat marmelade van mandarijn met krenten en rum, kruidnagel en kaneel. Heel rijk, maar boterzacht, zonder echt romig te zijn. In de afdronk zelfs een subtiele hint van salmiak.

Eten?

Deze wijn houdt normaal van grote glazen, maar omdat hij al zo ontwikkeld is, zou ik daar nu mee oppassen. Met te veel zuurstof zou hij zich weleens te snel kunnen openen. Rond de 12 graden is hij op zijn best. Kruip lekker samen onder een dekentje op de bank met je favoriete serie. Misschien een zacht stukje roodflorakaas erbij? Ja, want gek genoeg zijn dit juist wijnen die de romigheid van bijvoorbeeld een epoisse goed aankunnen.

Je kunt ook de pittig kruidige kant op. Libanese gerechten of een groene curry met jasmijnrijst zijn hier heerlijk bij.

 

 

 

 

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol