Terra Alta — veel meer dan Picasso
Terra Alta is allang niet meer alleen ‘die plek waar Picasso een paar zomers doorbracht’. Het is tegenwoordig een levendige wijnregio in opkomst — met veel innovatie en steeds meer kwaliteit. Gelegen in het zuiden van Catalonië, op zo’n 175 km ten westen van Barcelona, is dit een gebied waar je volop verrassende wijnen vindt.
Een van de drijvende krachten achter deze opmars is Herència Altés. Opgericht in 2010 door Núria Altés, als eerbetoon aan haar familie en haar roots. Zoals ze zelf zegt:
“Een plek vol herinneringen, aan mijn kindertijd, aan de spelletjes in de wijngaarden, aan de geur van het begin van de herfst en de aroma’s van de wijnstokken die we zelfs in het dorp konden ruiken.”
Met een duidelijke visie en veel respect voor natuur en traditie geeft Núria het ‘vergeten’ Terra Alta weer een plek op de wijnkaart — met authentieke wijnen van vooral oude garnacha-stokken.
Biologisch, modern, met oog voor het landschap
Inmiddels bezit Herència Altés zo’n 60 hectare aan eigen wijngaarden, die allemaal biologisch worden bewerkt. In de kelder werkt Núria samen met Claude Gros, een gerenommeerde wijnmaker uit de Languedoc-Roussillon.
Sinds 2016 heeft het wijnhuis ook een hypermoderne, grotendeels in het landschap geïntegreerde wijnmakerij in de Grau-wijngaard. Met oog voor duurzaamheid draait het bedrijf bijna volledig op zonne-energie, en is er veel aandacht voor energie-efficiëntie en minimale impact op de natuur.
La Musaranya — lo-fi garnatxa blanca
Deze La Musaranya is gemaakt van 100% garnatxa blanca (grenache blanc). De druiven komen van twee wijngaarden: de oudste stokken zijn ruim 64 jaar oud, de jongste 14 jaar. Zo ontstaat een fraaie balans tussen concentratie, mineraliteit en jeugdige frisheid.
La Musaranya wordt bovendien bewust als een ‘lo-fi wine’ gemaakt — met een zo minimalistisch mogelijke aanpak. Na handmatige pluk worden de druiven geperst, waarbij alleen het vrije uitloopsap (slechts ca. 30%) wordt gebruikt. De fermentatie gebeurt spontaan in betonnen vaten, waar de wijn ook verder rijpt met bâtonnage gedurende 4 tot 5 maanden. Daarna wordt de wijn slechts licht geklaard en gefilterd voor het bottelen.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Concentratie, wat vonkende vuursteen, pittige witte peper. Rijp fruit als mango en abrikoos, een toets sinaasappelschil, fijne bitters en een romige afdronk. Dit is zo’n wijn die schittert bij pure, medium-bodied gerechten. Denk aan gegrilde (hele) vis, zeevruchten, een romige risotto met gamba’s, sappige kalfsoesters, maar ook verrassend lekker bij een wat lichter gemarineerd varkensribbetje.
Schenk dit niet te koud! Die verleiding is groot, maar doet hem geen goed. Probeer juist de romigheid te benadrukken. Rond de 12 °C dus!