Scheurebe, de underdog met karakter
Scheurebe. We hebben hem al eens voorgesteld, maar ik heb wederom een pareltje gevonden. En ook nog in Bocksbeutel, wat wil je nog meer?! Alleen al de naam klinkt een beetje ongewoon, maar Scheurebe is een druif die vaak voor vuurwerk zorgt. Aromatisch, speels en nét even anders. Hij is ontstaan als kruising tussen Riesling en Bukettraube. Van Riesling kreeg hij de frisheid, zuren en spanning mee, van Bukettraube de uitbundige aroma’s van citrus, tropisch fruit en bloesem. In Nederland hoor je er weinig over, deze vreemde eend. Onterecht, want goede Scheurebe – en dat is regelmatig zo – heeft vrijwel alles wat je wilt in de zomer: frisheid, dartele zuren, kruidigheid, tropisch fruit, vulling en een minerale ondertoon.
Ilonka Scheuring, de roze laarzen van Franken
Ilonka Scheuring is zo’n wijnmaker die je bijblijft. Jong, energiek en met een glimlach die net zo ontwapenend is als haar aanpak in de wijngaard. Ze runt haar familiebedrijf in het hart van Franken, tussen de kalkrijke hellingen boven de Main. Alles doet ze zelf, van administratie tot bottelen, maar vooral in de wijngaard komt ze echt tot haar recht. Biodiversiteit, bloemen, bijtjes, aandacht voor iedere druif. Fijn kleinschalig.
De Bocksbeutel, maar dan anders
Gekke fles? De iconische Bocksbeutel, de platte bolle fles die normaal gesproken onlosmakelijk verbonden is met Silvaner. In Franken bijna een religie. Ilonka kiest ervoor om ook haar Scheurebe in deze fles te stoppen, als een speelse knipoog naar traditie. Je verwacht Silvaner, maar krijgt Scheurebe. Ooit zou de naam zijn ontstaan doordat de vorm deed denken aan de edele delen van een bok, jazeker. Jaren later werd er een nettere vergelijking gemaakt met de veldflacons die soldaten vroeger bij zich droegen.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Een bijzonder glas, boeiend van de eerste tot de laatste slok. Hij heeft iets strengs en mineraals, bijna jodiumachtig en metalig. Daarnaast veel fruit: citrus, ananas en gele pruimen. In de mond, gek genoeg voor wit, ook wat cassis en een fijne kruidigheid. Dartel en fris, met een opvoedende ondertoon.
Dit mag je goed terugkoelen, schenken in hoge slanke Rieslingglazen en zo drinken als aperitief, maar laat je vooral niet weerhouden om je schort voor te doen. Zorg dan wel voor gerechten met frisheid en een lichtere body. Ceviche van witvis met rode uienpickle en pistache, een salade van sperziebonen, meloen en pesto, of gegrilde perzik met burrata en ansjovis.