Over de wijn
Onbekend maakt…?
Soms kom je wijnen tegen die je bijblijven. Ik had zelf ook geen al te grote Griekse catalogus in mijn hoofd, dus ik was aangenaam verrast door de hoge kwaliteit die ik proefde op de Wine Professional (de Nederlandse horeca-wijnbeurs voor wijn-hotemetoten). Yiannis van Oenopolis heeft een uitstekend assortiment Griekse en Cypriotische wijnmakers in zijn portfolio verzameld, die één ding gemeen hebben: ze maken verdomd lekkere wijnen!
Deze wijn is me in het bijzonder bijgebleven. Niet in de laatste plaats doordat Panos Jimas zelf achter de stand stond en duidelijk uitstraalde dat hij ongelofelijk trots is op zijn wijnen. En terecht.
Boutique
In het pittoreske dorpje Kalomodia, nabij de historische stad Arta, ligt Jima Winery. Dit boutique wijnhuis wordt gerund door de gepassioneerde oenoloog Panos Jimas en zijn familie. Met wijngaarden verspreid over drie unieke terroirs in Epirus, worden hier uitzonderlijke wijnen met veel karakter gemaakt. Dat karakter? Dat komt waarschijnlijk van de beste man zelf.
Het wijnhuis is gevestigd op het landgoed van hun grootvader in het dorp Kalomodia, en met die diepe familiewortels in de regio Epirus is Jima Winery een toonbeeld van traditie en innovatie in de Griekse wijnwereld.
Debina
Supergirl Day 21 2023 is een ode aan de inheemse Debina-druif, bekend om haar frisse en levendige karakter. Deze wijn wordt met zorg gevinifieerd: na een zachte persing fermenteert 70% van de most in roestvrijstalen tanks, terwijl de overige 30% in eikenhouten vaten wordt vergist. Vervolgens rijpt de wijn acht maanden ‘sur lie’ (op de droesem), wat bijdraagt aan een rijke textuur en extra complexiteit.
Debina is zo’n druif die je misschien niet meteen op je radar hebt. Ik heb hem ook niet iedere week in m’n glas, maar zodra je hem proeft, vraag je je af waarom dat zo lang heeft moeten duren. In de oudheid werd hij al gebruikt voor sprankelende en levendige wijnen. Gelukkig is die energie behouden gebleven.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Soms vraag ik mezelf wel eens af waarom iets zo goed is. Negen van de tien keer is het antwoord: balans. Er is niets wat (te) dominant is. Dit is prachtig fris, zalvend zacht en tegelijk heerlijk expressief. Een heel aangenaam glas, maar dan wel met de nodige attitude!
Wat fijn citrusfruit opent uitnodigend: groene appel en witte perzik, met subtiele hints van citroentijm, die een speelse, hartige ondertoon geeft. Naast dat kraakheldere fruit proef je bescheiden geroosterde amandel en wat verlegen vanillepeul, aroma’s die door de perfect gedoseerde houtrijping (30%) een fijn ondersteunende rol krijgen. Lichte romigheid door de rijping sur lie (droesem waarin de dode gistcellen bijdragen aan textuur en complexiteit).
Waarbij?
Dit kan ik dus iedere dag drinken. Of het nu warm is, koud, of iets daartussenin. Onder de deken bij de kachel, of in m’n hangmat in de appelboomgaard na een prachtige nazomerdag. Een veelzijdig glas, want dit is naast die drinkbaarheid ook een hele fijne gastronomische wijn. Drink vooral tussen de 11 en 13 graden, zodat hij zijn frisheid behoudt, maar ook de ruimte krijgt om zijn complexiteit te tonen. Hij is nog jong, dus een half uurtje in de karaf doet hem goed. Bourgogneglazen erbij en genieten.
Ga je koken?
Pak de grillpan er maar bij. Al is de houtkoolgrill natuurlijk nog beter! Gegrilde octopus met een salsa van tomaat, kappertjes en groene kruiden. Zwaardvis met een olie van knoflook en rode peper, met daarnaast wat zoete aardappel met feta. Echt optimaal genieten.
Wil je de haute cuisine-kant op? Maak dan een boter van rode peper, knoflook, gember en peterselie en haal wat verse coquilles en langoustines. Bak of grill ze kort en smeer in met de boter. Daar heb je alleen wat brood bij nodig.