Tweede La Botera
Tijd voor wijn twee van La Botera! Na de zacht-frisse Vila Closa (Garnacha blanca) nu hun stoere rode: l’Arnot Negre. Ook deze wijn komt uit het kleine dorpje Batea, waar inmiddels 100 families samen de handen ineenslaan om eigenzinnige wijnen te maken, boordevol dorpskarakter en pure druivenkracht.
Vijf families, tweede generatie
Vijf families startten in 1986 met Vins La Botera. Momenteel is Celler La Botera in handen van de tweede generatie wijnmakers. In 2017 hebben zij een grote stap voorwaarts gezet, zonder de passie van hun ouders los te laten en met het vaste geloof in superieure, betaalbare kwaliteit. In dat jaar is de bouw van een splinternieuwe wijnmakerij van start gegaan, verdeeld over vier verdiepingen en uitgerust met de nieuwste technologie.
Spaanse held
Deze wijn draait om Garnatxa negra (Grenache in het Frans, maar hier in z’n oerversie). Garnatxa is het paradepaardje van Spanje: het is niet alleen het meest aangeplante blauwe druivenras van het land, maar ook een echte kameleon. Je vindt hem in krachtige Priorat-wijnen, in de sappige blends van Rioja en Navarra, in de zwoele Garnachas van Aragón, én dus in de zonnige Terra Alta. In Catalonië is Garnatxa bijna een soort nationale trots: het ras is hier ontstaan, ergens in het noordoosten, en heeft de wereld veroverd. De druif levert wijnen die bol staan van het rijpe rode fruit, mediterrane kruiden en een karakteristieke soepelheid.
Leuk feitje: in Spanje zeggen ze wel dat je aan een goed glas Garnatxa nooit één slok genoeg hebt – de druif staat bekend als “de druif van het plezier”. Ik kan niet zeggen dat ik het daarmee oneens ben. De zachte tannine en het fruitige karakter maken hem onweerstaanbaar doordrinkbaar.
Snuf peper
De druiven voor l’Arnot Negre komen van oude stokken op kalkrijke kleigrond, waar de zon flink z’n werk doet, maar de nachten koel genoeg zijn om het fruit fris en levendig te houden. Er zit hier, voor wat extra structuur en een snuf extra peper, een beetje Syrah bij de Garnaxta. Nu doen ze dat wel vaker met wijnen van deze druif. Beroemde voorbeelden te over, maar misschien wel de meest aansprekende is Châteauneuf du Pape uit de Zuid-Rhône.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Dit is een vrolijke, warme rode wijn, gemaakt om te delen en te drinken bij sappige worstjes van de BBQ, of gegrilde aubergine met tahini en granaatappel. Spareribs afgelakt met soja en honing, of gewoon met een stukje pittige manchego! Echte zomerwijn dit; zonder problemen drink je hier een tweede fles van leeg, ook door de prijs overigens.
Olijke kers, zonnige braam, pruimig en vlezig. Lekker sappig en zacht, volle bak fruit, met een gerookte karamel en zoete trekdrop. Schenk licht gekoeld, rond de 15 graden en vul die tafel. Perfect voor een lange avond met vrienden. De fles is leeg voordat je het weet.