Le Grand Verdus La Petite Merlotte
”Doet u mij maar een glaasje Merlot!”

Zelfs in de meest klassieke streken vinden we steeds vaker wijnmakers die hun kont tegen de krib gooien. En, mits daar lekkere wijn uit voortkomt, is dat een uitstekend idee. Want waarom zou je, naast de werkwijzen die al zo lang goed werken, niet ook eens experimenteren? Ook al vindt de buurman dat misschien een heel slecht idee. Bordeaux staat voor krachtig rood, met veel extractie, structuur en langere houtrijping. Ook zijn de wijnen uit klassiek perspectief altijd een blend van verschillende druivenrassen. Merlot en Cabernet Sauvignon gaan er meestal hand in hand, als een onafscheidelijk duo. Merlot staat bekend om zijn charme, rijp rood fruit, zachtere tannine en ronde structuur. Cabernet daarentegen is de spierbundel van de twee: hoekiger, met meer tannine, cassis, grafiet en vaak een rijping die wat geduld vraagt. Samen vormen ze al eeuwenlang de klassieke Bordeauxstijlkracht en ruggengraat van Cabernet, getemd en verzacht door Merlot.

Werkt goed, maar het kan ook anders! Een wijn van alleen Merlot. Sappig, speels en lekker rebels.

Kastelen en jonkfrouwen

Château Le Grand Verdus ligt verscholen in het glooiende landschap van Bordeaux Supérieur, met een fonkelende 16e-eeuwse residentie als hart. Sinds 1810 is het domein in handen van de familie Le Grix de la Salle. Vandaag zijn het Antoine en Thomas, de vierde generatie, die met veel energie het stokje hebben overgenomen. De wijngaarden liggen op een lappendeken van bodems, van kalksteen tot klei en grind. Veel diversiteit en wijnen met uiteenlopende karakters.

Natuurlijk wel

Leuke overgangswijn tussen zomer en herfst. Je kunt hier prima gekoeld van genieten, zonder iets erbij. Maar iets meer op temperatuur kun je er ook prima iets lekker bij kokerellen. Multifunctioneel glas. Gemaakt als natuurwijn: zo min mogelijk interventie, vergisting met wilde gisten, nauwelijks toevoegingen. Maar als je dat niet wist, zou je eigenlijk niet zeggen dat dit ‘natuur’ is. Wel heel lekker clean, maar zeker niet funky.

Wanneer is ’ie het lekkerst?

Heerlijk sappig glas, met bakken cassisjam, wat donkere kersjes, maar ook een fijn zoutige toets van zwarte olijf. Wilde kruiden in de afdronk, met goede rijpe tannine en frisse zuren die de boel verteerbaar houden.

Heerlijke wijn voor bij een bord pasta met ragout, of bij een lekker AVG’tje. Ga je nu al in de stamppotmodus, dan is deze ook zeker een mooie keuze. Gewoon een plank charcuterie en wat olijven, ook top. Deze Bordeaux ‘moderne stijl’ past zich makkelijk aan.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol