Les Claux de des Tourettes Les Costes Cevenne Blanc

Over de wijn

Vrijheid in het zuiden

Dat zuiden van Frankrijk is een soort lappendeken van wijngaarden. Waar veel klassieke wijngebieden strenge regels hebben voor welke druivenrassen zijn toegestaan, is het in het grootste deel van het zonnige Franse zuiden juist de vrijheid die regeert. Dus als je een beetje wilt experimenteren, kan dat hier uitstekend!

Natuurlijk speelt het warme klimaat een rol – niet alle druivenrassen doen het hier goed – maar toch zien we veel creativiteit en variatie. Wat opvalt, is dat men hier bijna altijd kiest voor assemblages: blends van meerdere druivenrassen.

Cévennes – karaktervol en geologisch rijk

We bevinden ons in de Cévennes, in het noorden van het departement Gard, binnen de Languedoc. De Gard is één van de eerste gebieden in Europa die ooit bewoond werd door de mens. De Cévennes is heuvelachtig en staat bekend om zijn diversiteit aan druivenrassen en de productie van kwaliteitswijnen.

Het landschap is gevormd door rivieren en gekenmerkt door klei-kalksteen en leisteenbodems, wat een grote invloed heeft op het karakter van de wijn. De combinatie van bodem, hoogteverschillen en klimaat zorgt voor wijnen met een eigen signatuur.

Les Claux des Tourettes

Les Claux des Tourettes is een coöperatie die werd opgericht in de jaren ’30. Ongeveer 70 wijnboeren werken hier samen en beheren samen zo’n 700 hectare wijngaard. Jaarlijks produceren ze ongeveer 45.000 hectoliter wijn.

De coöperatie focust zich op het maken van pure wijnen, met een duidelijke weerspiegeling van het terroir van de Cévennes. Er wordt gewerkt met respect voor de natuur, en steeds vaker volgens duurzame en milieuvriendelijke principes.

De druiven: Grenache Blanc & Viognier

  • Grenache Blanc is van oorsprong een Spaanse druif (Garnacha Blanca) en voelt zich uitstekend thuis in het warme Zuid-Frankrijk. Hij levert wijnen op met body, frisse maar zachte zuren, en aroma’s van wit fruit en groene kruidigheid.

  • Viognier is een aromatische druif met herkenbare geuren van abrikoos, perzik en bloemen. In een blend brengt hij rondheid, textuur en een uitgesproken expressie mee.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

We zitten een beetje in een overgangsperiode. Langzaam gaat de zon meer schijnen, de terrassen worden uitgeklapt en de korte broek wordt van achteruit de kast vast klaargelegd. Maar af en toe zitten we ook nog te vernikkelen en draaien we de verwarming op standje licht ontvlambaar. We schuiven wat betreft wijn ook langzaam van het rijkere, ronde wat we in de winter toch meer drinken naar frissere wit. Maar het mag ook nog wel wat dikte hebben. Deze voldoet aan beide. Rond en romig, maar met lekker veel fruit en frisheid. Heerlijk sappig glas wijn, met wat abrikozen, perzikjes waarbij het sap je over de kin loopt, boterbloem en witte bloesem en subtiel wat walnoot en karamel. Dat laatste duidt op een korte houtopvoeding, maar het is duidelijk het fruit wat hier de hoofdrol speelt.

De wijn is op zichzelf heerlijk, maar als je gaat combineren moet je vooral rekening houden met de intensiteit. Het is een vollere wijn, met een zacht mondgevoel, dus je gerechtje moet daarbij aansluiten.

De wijn is heerlijk op zichzelf, maar komt nog beter tot zijn recht met het juiste gerecht erbij. Let op de intensiteit: het is een vollere wijn met een zacht mondgevoel, dus combineer met gerechten die wat structuur en kracht hebben.

Aanraders:

  • Groentenquiche met gerijpte cheddar

  • Gegrilde stevige witvis met groene asperges

  • Ovengebakken kip met tijm, citroen, wat verse knoflook en geroosterde zoete aardappel

Niet te koud schenken! Serveer deze wijn rond de 12 graden, in een iets ruimer glas. Een beetje lucht doet hem echt goed.

Proost op de lente! 🌿🥂

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol