Marc Josten Grauburgunder Schiefer trocken

Over de wijn

Duitsland blijft voor veel Nederlanders een lastig wijnland. Dat is gek, want er worden de laatste decennia geweldige wijnen gemaakt. De omstandigheden waren er al eeuwenlang, maar de laatste 50 jaar wordt door steeds meer producenten ingezet op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Toch heeft de Duitse reputatie nog steeds last van de antivries-affaire uit 1985, waarbij Duitse -en Oostenrijkse producenten hun dunne wijnen aanlengden met diethyleenglycol, wat schrale wijn een veel stoperiger en rijker mondgevoel geeft. Hierdoor werd er veel meer aan deze wijnen verdiend. Dit is frauduleus en verboden binnen de wijnwereld. Daarnaast is het ook nog een giftig. Zeker de oudere generaties zijn daarom terughoudend, als het om Duitse kwaliteitswijn gaat. Dat er veel kwaliteit te krijgen is, staat vast.

Als je iets meer van wijn weet, ken je waarschijnlijk wel gebieden, zoals de Mosel en Rheingau en misschien zelfs Baden of Pfalz. Maar Mittelrhein en Ahr, dat zijn nu niet direct aansprekende gebieden. Klopt, ze zijn hartstsikke klein, maar er wordt wel ongelooflijk goede wijn gemaakt. Marc Josten is een nieuwe vondst voor mij en wát voor één. Marc en Anika hebben wijngaarden in zowel het Ahrdal als in de Mittelrhein. In de Ahr produceren ze geweldig rood van Spätburgunder en Frühburgunder (of Pinot Madeleine), maar we zitten in de Mittelrhein waar de focus op wit ligt. Ze maken Sauvignon Blanc, Riesling en Grauburgunder. ‘Sua sponte’ staat er op de flessen van het pas in 2012 opgerichte Weingut Josten & Klein van de vrienden Marc Josten en Torsten Klein. Het betekent: uit eigen kracht. Daarom niet gelijk gelikte bedrijfsgebouwen en een fancy proeflokaal, maar gewoon een bescheiden bedrijfshal in Walporzheim. Zo jong als het bedrijf is, zo snel werd er succes geoogst. Niet voor niets werden ze uitgeroepen tot ‘Entdeckung des Jahres’ (Gault Millau 2013) en genomineerd tot ‘Newcomer des Jahres’ (Falstaff 2014). Dan moet je niet alleen lef, maar ook heel wat in je mars hebben. Na enkele jaren besloten Marc en Torsten hun partnerschap te beëindigen. Marc zette het bedrijf voort en dit was geen gemakkelijke opgave. Met vallen en opstaan moest hij zijn eigen stijl ontwikkelen en kreeg hij ook nog met de verwoestende overstroming te maken die het Ahrdal onder liet lopen in 2021. Hier kwam hij op eigen kracht bovenop. Hij presenteerde met ingang van 2019 zijn eigen lijn onder de naam Weingut Marc Josten. Dit is de Grauburgunder, of Pinot Gris, die door Marc met de hand wordt geplukt, een spontane vergisting ondergaat en daarna 6 maanden in oud hout wordt gerijpt. De wijn komt van Schiefer bodems, wat wij hier leisteen noemen. Belangrijk, want het is ongeveer net zo koud als in Nederland, in de Mittelrhein, maar nu wil het geluk, dat leisteen de warmte uitstekend vasthoudt. Dus optimaal rijpe druiven!

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Bij sommige wijnmakers ontdek je direct een bepaalde stijl, die je in zijn of haar verschillende wijnen terug proeft. Bij anderen duurt het jaren en soms kun je werkelijk niets overeenkomstigs vinden. Bij Marc Josten was het voor mij direct duidelijk. De man neemt risico, want rijpt al zijn wijnen in oxidatieve stijl, op gebruikte houten vaten, soms met een klein deel nieuw hout. Maar de wijnen zijn zó precies, zo schoon en open geurend dat je je afvraagt hoe hij dat doet. Ze hebben vrijwel allemaal een hartige ondertoon, wat de wijnen een eigen karakter geeft en zorgt dat ze gastronomisch breed inzetbaar zijn. Deze Grauburgunder geurt rijk en weelderig naar zachte bloemen en warme kruidigheid als folie en steranijs. In smaak is ‘ie een stuk frisser. Spatzuivere kweepeer, sinaasappelschil en abrikoos. Marsepein en een vleugje zoethout zorgen voor de accenten. Sappig, licht olie-achtig mondgevoel en dat alles bij elkaar gehouden door ragfijn zuur, dat zorgt voor een opwekkende afdronk en een aangename doordrinkbaarheid. Geef deze wijn de tijd, want hij is nog jong, maar als je hem lucht en tijd geeft zal hij zeker aan gewicht en complexiteit winnen. Dus grote glazen, de wijn karafferen en rustig proeven hoe de wijn ontwikkelt in het glas. Dit is prachtig bij bijvoorbeeld een klassieke Vitello Tonnato, als je eens een keer niet té moeilijk wil doen. Doet het overigens ook uitstekend bij allerlei soorten romige pasta’s. Van spaghetti carbonara tot penne met kip en paddenstoelen. Maar ook bij bijvoorbeeld een mooie halve kreeft met citrusboter en kappertjes, mocht je je willen uitsloven, speelt ‘ie ‘t spel lekker mee.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol