Over de wijn
Nóg een wijn van Marc Josten. Jawel, want deze man is wat mij betreft een kunstenaar. Dit moet je drinken! Zo goed, zo spannend en vooral iets wat je vrijwel nooit drinkt.
De druif alleen al. Op de fles op z’n Frans vermeld als Pinot Madeleine, maar in Duitsland beter bekend onder de naam ‘Frühburgunder’. De druif is naaste familie van de Spätburgunder, de Pinot Noir. Een vroeger rijpende variant van de Pinot Noir, zoals zijn naam al doet vermoeden én een natuurlijke mutatie. Deze druif is zonder bemoeienis van de mens ontstaan. Wel een lastige klant deze druif, een ware diva zelfs, want heeft nogal wat noten op zijn zang. Pinot Noir is al niet makkelijk, want gevoelig voor alles wat mis kan gaan in de wijngaard. Zijn veeleisende broertje, die gemiddeld twee weken eerder rijpt, spant de kroon. Toch speelt hij een steeds belangrijkere rol in het Ahrdal. Hij heeft sinds 2007 weer toestemming, zei het alleen in de Ahr, om Grosse Gewächse voort te brengen. Het hoogste podium van de Duitste wijnbouw. Deze is afkomstig van de Grosse Lage wijngaard Mönchberg. Dit is één van de beste wijngaarden voor rode wijn in Duitsland.
Het Ahrdal is een klein, vaak over het hoofd gezien productiegebied. De wijnen zijn voor 85% rood en dat is vreemd, want het is het meest noordelijk gelegen wijnbouwgebied. Dat de blauwe druiven hier toch mooi rijpen heeft twee hoofdredenen. De eerste is dat de wijngaarden, (het is een klein gebied van ruim 500 hectare) in een soort kom in het Ahrdal liggen, waardoor de druifjes lekker lang zon pakken. Ook zit er veel leisteen in de bodem en dat zorgt ervoor dat die zonnestralen lang vastgehouden worden zodat de druivenstok niet snel koude voeten krijgt.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Dit is een ‘grote wijn’, zoals dat in vakjargon wordt genoemd. We kunnen daar heel gewichtig over doen, maar het wil gewoon zeggen dat hij verschrikkelijk lekker is. Bijzonder complex en een wijn, die even de aandacht opeist. Karaffeer wel minstens een half uur van te voren en gebruik ruime Bourgogneglazen. Schenk tussen de 13 en 15 graden en laat rustig op temperatuur komen. Drink deze wijn niet te warm, want hij moet het vooral hebben van zijn elegantie en frisheid. De wijn heeft in eerste instantie een rokerige neus, alsof je een vleesrokerij in loopt. Die geur verdwijnt met wat zuurstof wat naar de achtergrond en dan krijg je waar voor je geld! Puntige zuren, sappig, veel extractie, lichtzoet, maar vers fruit als bittere kers en pruim. Op kleine houten vaten opgevoed, waardoor we nog wat extra accentjes van dennenappel en karamel mogen verwelkomen. Sappige, speekseltrekkende zuren, totaal in harmonie met het rijpere fruit. Deze wijn is al een maaltijd op zich, zeker als je er rustig de tijd voor neemt. Dus hét om deze fles te ontkurken is wat later op de avond met de kaarsjes aan. Of juist in de schemering op je buitenterras met de heater aan. Wil je dan echt koste wat kost aan het combineren slaan, zorg dan voor gerechten met voldoende frisheid en sappigheid. Dit doet het geweldig met een klassieke ratatouille met een gekonfijte eendenbout. Ook niet gek is een kruidige lamskebab met frisse komkommersalade, feta en sumac. Maar een gestoofde knoflooktomatensaus met basilicum en gebakken venkelsaucijzen is niet te versmaden.