Marc Josten – Innovatie in de Ahr
Na wit uit de Mittelrhein, wil ik ook de rode wijn, die Marc in de Ahr maakt, met jullie delen. De Ahr is een onbekender gebied, maar bij menig wijnfanaat staat het – wat betreft de productie van Pinot Noir van hoge kwaliteit – bovenaan de favorietenlijstjes.
De Ahr ligt heel noordelijk, nog hoger dan de Mosel, en is een klein wijnbouwgebied. Krap 600 hectare, dan ben je er wel. Verwonderlijk wel dat in zo’n noordelijk gelegen gebied vooral rode wijnen worden gemaakt. De druiven voor rode wijn rijpen over het algemeen later dan witte, dus in een koel klimaat wordt de focus, logischerwijs, op witte wijnen gelegd. Kijk maar naar de buren: op en top Riesling-gebieden als Mosel en Rheingau.
Toch heeft het Ahrdal een aantal voordelen, waardoor die Pinot Noir (hier ook wel Spätburgunder) en Frühburgunder (Pinot Madeleine) toch rijp worden. Ten eerste zit er een heel groot aandeel leisteen in de toplaag van de bodem. Dit zorgt ervoor dat die bodem de warmte van de zon lang vasthoudt en weer afgeeft in de koelere nachten. Daarnaast liggen de meeste wijngaarden in een soort “kom” binnen het dal van de Ahr, waardoor er heel lang zon in de wijngaard staat.
Klein maar fijn
Sinds 2011 leidt Marc Josten het familiebedrijf, waarbij hij de overstap maakte van het leveren van druiven aan coöperaties naar het zelf produceren van wijnen met een eigen signatuur. Zijn Schiefer-serie benadrukt de invloed van de leisteenbodems die zo kenmerkend zijn voor de Ahr. Deze bodems, in combinatie met de steile hellingen en het koele klimaat, geven de wijnen een uitgesproken mineraliteit en frisheid.
Spätburgunder heeft een lange geschiedenis in Duitsland en staat bekend om zijn elegante en verfijnde wijnen. In de Ahr gedijt deze druif uitstekend dankzij het unieke microklimaat en de bodemsamenstelling.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Wàt een prachtige wijn. Deze 2021 is nu perfect op dronk. Nog geen half jaar terug vond ik de wijn (te) hoog op zuren en had hij veel lucht nodig. Hij is helemaal gesetteld en dat betekent in dit geval dat ‘ie geland is op een heel hoog niveau.
De wijn rijpt 12 tot 18 maanden op een mix van gebruikte en nieuwe eikenhouten vaten. Dat geeft extra diepte! Maar toch blijft dit een schoolvoorbeeld van Duitse finesse.
Mooi fris rood fruit zoals frambozen en donkere kersen, maar ook wat pruim. Daarnaast toch vooral aardse nuances, dampende rokerigheid, wat inkt zelfs, potloodslijpsel, paddenstoelen en truffel. Complex wel ja. Toch maakt de frisse zuurgraad dat het een heel verfijnd geheel blijft. Dit mag weer in je beste Bourgogne bokalen! Rond de 15 graden en lucht geven.
Ik vind dit weer zo’n wijn voor gewoon zo. Jij en je glas. Er is zo veel te ontdekken. Geen afleiding nodig. Begrijpelijk als je toch denkt: kom, ik wil er iets bij eten. Houd het dan verfijnd. Dus geen kilo’s ribeye – kan ’ie wel aan, maar is zonde van de wijn.
Kies dan voor een mooie eendenborst, kwartel of fazant. Of gewoon kip of kalf. Tonijn, of in pata negra gerolde zeewolf! Risotto met paddenstoelen en truffel – kan allemaal.