Marcel Deiss Complantation Blanc
Over de wijn

Hier hebben we wederom te maken met iemand die het net even anders doet dan de rest. In het begin verguist om zijn aanpak, nu omarmt door even zo veel wijnliefhebbers. Jean-Michel Deiss wordt gezien als een visionair binnen de Elzas. Zijn bijnaam is ook wel ”terroirist”.

Dit komt omdat volgens Jean-Michel: “De wijngaard gaat voor het druivenras komt”. Hierom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. Jean-Michel Deiss, kiest voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de, op dat moment, op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Deze wijn is dus een assemblage van soms wel dertien verschillende druivenrassen, waaronder in ieder geval Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir. Hij is nog jong, deze 2023, dus mag nog wel even een paar maanden “bijkomen”. Doe ik niet graag, je laten wachten, maar het geval wil dat deze wijn zo snel uitverkoopt, dat hij iedere keer als hij op dronk lijkt te komen, alweer is uitverkocht.

Ga je hem nu drinken, dan zeker even karafferen, minimaal een half uur van tevoren. De wijn is heel rijk en zacht, nu nog met prominente frisheid. Overwegend rijp fruit, zoals ananas, bloemenhoning, abrikozen en wat mandarijn. Bloesem en ingelegde citroen zorgen voor complexiteit. Dit is een wijn voor bij rijke gerechten met room en boter. Traditionele Elzasser gerechten zoals Foie de Veau à l’Alsacienne (kalfslever in witte wijnsaus) of gebakken kalfniertjes doen het uitstekend. Doen ze graag hier, koken met orgaanvlees!

Dichter bij huis zou ik kiezen voor middelzware, kruidige gerechten. Libanees kan goed, of een salade met Puy-linzen, spinazie, gebakken halloumi en een mosterd-sinaasappeldressing.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol