Over de Wijn
Masroig werd al in 1917 opgericht. Ze hebben veel invloed in de regio en zijn innovatief. Nieuwe technieken, in combinatie met traditionele benadering. Alle druiven op de 500 hectare (!) wijngaard worden biologisch verbouwd. Montsant is een gebied wat rond het prestigieuze Priorat ligt. Priorat is samen met Rioja de enige DO in Spanje die de hoogste classificatie, de DOCa ( Denominación de Origen Calificada) toegewezen gekregen heeft. In de DO Montsant gebruiken ze veelal dezelfde druivenrassen, maar de prijzen zijn een stuk vriendelijker. Montsant kan wel eens stug en stevig zijn, maar de Ferest is een pleaser. Vooral zacht en rijp. Komt natuurlijk ook doordat hij al 5 jaartjes op de teller heeft staan.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Vol, maar qua structuur mooi sappig, rond en zelfs met een licht romig mondgevoel. Lekker pepertje en zacht kruidig door 6 maanden houtlagering. Het Hollandse BBQ-assortiment bestaat voor een groot gedeelte uit vlees wat stevig gemarineerd is. Deze pittige, maar vooral lichtzoete marinades hebben een wijn nodig die niet te zuur en heftig is, maar juist rijp, zwoel en zacht. Toeval bestaat niet. Ferest is dé BBQ-wijn van 2024! Ook deze wel weer even 30 tot 45 minuten in de koelkast voor het nuttigen. Als je met een wat serieuzer stuk vlees aan de slag gaat, doet deze het vooral goed bij lam en laat ik daar nu net een leuk receptje voor hebben geschreven!
RECEPT
Lamsrack van de BBQ met kruidenkorst & asperge salade
Ingrediënten voor 2 personen (hoofdgerecht)
500 tot 700 gram Hollands lamsrack
Dijon mosterd
2 tenen knoflook
1 bosje verse platte peterselie
2 takjes verse geriste rozemarijn
½ bosje verse tijm
2 rode uien
1 citroen
panko of broodkruim
olijofolie
balsamico azijn (of een andere donkere, vollere azijn)
300 gram rijpe tomaten, bij voorkeur aan de steel
1 bosje groene asperges
60 gram feta
zout en peper
honing
yoghurt
stokbrood
Werkwijze
Laat de slager de lamsrack mooi ‘trimmen’ zodat de botjes schoon zijn
Bestrooi alle kanten van het lam met zout en peper en gril 2-3 minuten per kant op de BBQ
Laat goed afkoelen
Doe de knoflook, platte peterselie, rozemarijn, tijm, een halve rode ui, de geraspte schil van een citroen, een klein scheutje balsamico azijn, een handje panko en 1 theelepel mosterd in de keukenmachine
Voeg tijdens het blenden geleidelijk olijfolie toe zodat de kruiden aan elkaar blijven plakken en je er een kruidenkorst voor op het lamsvlees mee kunt vormen
Voor je de kruidenkorst op het lamsvlees doet, smeer je eerst een dunne laag mosterd op de bovenkant van de lamsrack zodat de kruiden beter hechten
Zet in de koelkast voor 30-60 minuten
Maak de asperges schoon en besprenkel met olijfolie, zout en peper
Doe hetzelfde met de tomaten, maar laat ze aan de steel
Pof de tomaten op het deel van de BBQ wat iets minder warm is voor 20 minuten
Gril de asperges om en om op de BBQ tot ze een mooi grill streepje hebben
Hak anderhalve rode ui in dunne ringen en doe in een schaal. Doe er goed zout, twee eetlepels balsamico azijn en het sap van de halve citroen overheen en laat minimaal 10 minuten intrekken
Snijd de tomaten door de helft en de asperges in vieren en doe ze bij de gemarineerde rode ui
Voeg de verkruimelde feta toe aan de salade, samen met verse zwarte peper
Maak een simpele dressing met het sap van de tweede helft van de citroen, twee eetlepels balsamcio azijn, 1theelepel honing, 1 theelepel mosterd, zout, peper en wat olijfolie en maak er de salade mee aan
Gaar de lamsrack op de BBQ (dit kan alleen op een BBQ met deksel) of in de oven. Afhankelijk van het lamsrack duurt dit ongeveer 15 minuten, of totdat de kerntemperatuur 51-54 graden is
Laat de lamsrack minimaal 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt.
Serveer in het midden van de tafel met de salade met wat afgebakken brood en yoghurt met wat olijfolie, zout en peper