Over de wijn
Op z’n Grieks?
Mensen zijn gewoontedieren. Dat is één van de hoofdredenen waarom ik Druivenpost ben begonnen. Gewoontes ontstaan vaak uit een angst voor het onbekende; je probeert immers niets nieuws als je weet dat wat je kent prima is, toch? Dat geldt ook voor wijn. Favorieten zijn natuurlijk heel normaal, maar zonder goed advies kom je niet verder en blijft je (wijn)wereld heel klein.
Griekse wijn is in Nederland een nichemarkt. Dat is verschrikkelijk jammer, want er is zo veel tofs te ontdekken. En dat gaan we de komende maanden dan ook doen. Ik neem jullie mee op een Griekse ontdekkingsreis langs de verschillende productiegebieden, elk met een eigen stijl -en inheems druivenras.
God van de wijn!
Even terug naar het begin: de Griekse wijnbouw kent een rijke en indrukwekkende geschiedenis. Archeologische vondsten suggereren dat de Grieken al in het 6e millennium v.Chr. druiven verbouwden en daar wijn van maakten. Wijn groeide uit tot een essentieel onderdeel van hun cultuur en economie. In die tijd was wijn van groot belang in het dagelijks leven, maar ook bij religieuze ceremonies en sociale bijeenkomsten. Ze hadden er zelfs een specifieke god voor: Dionysos, de god van de wijn! Dat is nog eens een verrijking van je cultuur.
De oude Grieken hebben veel bijgedragen aan het ontwikkelen en verfijnen van wijnbouwtechnieken, zoals het druivenpersen en het rijpen in amforen. Hierdoor werden hun wijnen niet alleen lokaal gewaardeerd, maar ook internationaal verhandeld. Bovendien droeg de Griekse kolonisatie bij aan de verspreiding van de wijncultuur over de Middellandse Zee, wat later ook de Romeinen en Byzantijnen inspireerde en beïnvloedde.
Griekenland heeft de toekomst
Vanaf de Ottomaanse overheersing ging het met de wijnbouw in Griekenland minder rooskleurig. Pas in de 20e eeuw kwam er weer meer aandacht voor de inheemse druivenrassen, waarvan Griekenland er in overvloed heeft. Tegelijkertijd zorgden de modernisering van wijnbouwtechnieken en de investeringen in kennis voor een enorme kwaliteitsimpuls.
Wijncritici voorspellen een rooskleurige toekomst voor Griekse wijnen op de internationale markt, en dat is te zien aan de hoge scores die deze wijnen de afgelopen jaren hebben gekregen.
Mylonas Winery: Traditie in een Modern Jasje
De winery van Mylonas bestaat al sinds 1917. Grootvader Antonis richtte het bedrijf op, en het wordt nu gerund door de derde generatie. Broers Stamatis en Antonis hebben de traditie in een modern jasje gegoten en maken prachtige wijnen.
Ze bevinden zich in Keratea, in het oosten van Attica. Attica is een regio in het zuidoosten van Griekenland die de hoofdstad Athene en omliggende gebieden omvat. Het is een schiereiland, aan twee kanten geflankeerd door de Egeïsche Zee. We vinden hier vooral schrale, arme bodems, wat bijzonder gunstig is voor de druiventeelt.
De broers richten zich vooral op de productie van witte wijnen van de onderbelichte Savatiano-druif, maar hun rode wijnen weten ook te imponeren. Deze frisse, maar krachtige rode is een blend van twee klassieke Griekse rassen, aangevuld met wat Merlot. De wijn rijpt acht maanden in nieuw Frans eikenhout, en dat is duidelijk te merken in de smaak en textuur.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Hele kruidige neus, met tabak, leer en wat karamel. Ook wat oude wijnkelder. Het is een beetje Rioja meets Bordeaux. Pruimen, bittere kers en frisse blauwe bes. Het fruit is nog lekker vers, en de frisse zuurgraad zorgt voor een fijne balans met de duidelijke houtrijping.
In de smaak veel spanning, leer, koffieboon, toffee en vanille, maar ook zoethout. De structuur is niet zwaar en vermoeiend, maar sappig en fris. Wel met duidelijke tannine, dus deze stoere Griek met zijn ruige randjes vraagt om een bord eten.
Hoge Bordeaux-glazen, schenken op maximaal 17 graden en schenk maar door. Uiteraard gaat dit goed met rood vlees, maar ook een goede rode pastasaus (tomaat) of een Mexicaanse wrap of tortilla gaat uitstekend bij deze rode Griek. En heb je een klassieke Amerikaanse smoker in je achtertuin, dan is dit helemaal geweldig met een mooi stuk brisket met BBQ-saus.