Orbico Adriatic Wines the Dalmation dog Babic

Over de wijn

Wijnen uit Oost Europa. We zijn er nog niet zo bekend mee. Jammer als je het mij vraagt, want het potentieel is enorm. De juiste (micro) klimaten zijn aanwezig, evenals arme bodems en interessante inheemse druivenrassen. Alleen zijn geld en kennis minstens net zo belangrijk en wat dat betreft liepen ze niet voorop. Inmiddels wordt er veel geïnvesteerd en neemt die kennis toe. Nu is Kroatië een buurland van Italië, aan de andere kant van de Adriatische zee, dus is dit wel helemaal Oost Europa? Deze wijn komt van de winery Testemant gelegen aan de Adriatische kust. Dalmatië noemen ze het daar, vandaar die geschifte hond op het etiket. Ten Noorden van de stad Split heeft Testament beschikking over een oneindige verscheidenheid aan microklimaten, wat resulteert in een wijnbouwgebied waar terroir een cruciale factor speelt. De bodem is arm, dus de druiven moeten constant vechten om te overleven. En dan toch biologisch werken. Ik geef het je te doen. Ze werken hier specifiek met lokale druivenrassen en dat is wel eens anders. Je ziet steeds meer internationale rassen in Kroatië en dat is wat de diversiteit betreft jammer, maar voor de consument natuurlijk lekker herkenbaar. Hier willen ze zich bij Testament juist van onderscheiden door terug te grijpen op druivenrassen, die hier al duizenden jaren groeien.

Ik hoor je denken, maar de producent is toch Orbico Adriatic wines? Klopt. Dat is eigenlijk de naam van het overkoepelende samenwerkingsverband tussen een aantal verschillende Kroatische en Sloveense producenten om zo gezamenlijk wat meer voet aan de grond te krijgen binnen de internationale wijnmarkt. Aangestuurd door de Sloveense Zavec broers, die zich sinds 1995 zijn gaan richten op deze samenwerking.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

De hond laat z’n tanden zien en dat doet de wijn ook. Lekkere tannine zorgt voor de nodige pit. Stiekem best mooi fris voor een rode wijn. Goede zuren en fijn kruidig! In eerste instantie vond ik dit qua geur wat weghebben van een Toscaanse Sangiovese. Beetje leer, cederhout, zoete kersen en warme specerijen. Maar is wat slanker en frisser dan de gemiddelde Toscaanse beuker, dus lekker koelen en temmen deze Dalmatiër.

Mooi ruim Bourgogneglas en beginnen op 12-14 graden. Laat maar opkomen die temperatuur en steek ondertussen de BBQ aan. Waarschijnlijk de laatste maand dat het kan, dus maak er nog even gebruik van. Gekruide lamsspiesjes met harissayoghurt en munt? Yes! Of de lokale Cevapčići, sappige gekruide worstjes, die met een dosering citroen, lichte knoflooksaus en sambal verdwijnen in een warme pita met wat sla en tomaat. Kortom, gekruide gerechten gaat ‘ie van kwispelen. Probeer ook eens geroosterde pompoen met wat komijnzaad van de BBQ.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol