Stairs ‘n Roses Struwwelpitter

Gekke naam die wijn! Klopt. Gelukkig met een te herleiden betekenis.

De Struwwelpitter is afkomstig van Struwwel-wijnstokken. Bij dit soort wijnstokken wordt, in tegenstelling tot de traditionele wijnbouw, het snoeien volledig achterwege gelaten. Dit is voor sommige gevestigde wijnboeren even wennen, maar is positief voor de frisheid en verteerbaarheid van de wijn. Vrijheid blijheid dus! Doordat er niet gesnoeid wordt rijpen de druiven aan de ‘Struwwels’ iets later, ook omdat ze iets later uitlopen en vindt de laatste rijpingsfase daardoor onder koelere omstandigheden plaats. Een ingenieuze strategie, zeker met het oog op stijgende temperaturen in de wijngaard.  Voor de Struwwelpitter worden twee originele druivenrassen (Müller-Thurgau, Riesling) gecombineerd met twee hybriden, te weten Cabernet Blanc en Sauvignac. Dit zijn rassen die door de mens geknutseld zijn om beter om te gaan met bepaalde omstandigheden in de wijngaard. De Nederlandse wijnbouw heeft er veel aan te danken, aangezien het hier vaak te koud en nat is voor traditionele druivenrassen.

Stairs n’ Roses is het rockende wijnproject van Julia Molitor-Justen en Daniel Molitor. Deze twee iconen van de Moesel zoeken met dit project de grenzen van de traditionele wijnbouw op. Het zorgt voor spannende, soms experimentele wijnen buiten de mainstream. De stijl is overwegend ‘lieblich’, zoals de Duitsers dat zo mooi omschrijven. Wijnen met veel früchtigkeit dus. Nooit zwaar, maar verkwikkend, met een speels (rest) zoetje, gedragen door fijne zuren.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Leuk is dat, Nederlanders en een wijn die niet beendroog is. We scharen zoete wijnen hier toch al snel onder het kopje Goedkope Rommel. Een ander vooroordeel is dat we denken dat Duitse wijnen overwegend zoet zijn zoals een Liebfraumilch. Niets is minder waar! Wat mij betreft behoord Duitsland als wijnland tot de wereldtop, met de Rieslingdruif als koningin der witte druivenrassen. Het merendeel van de wijnen in Duitsland is droog gemaakt. Tijd voor een revival van Duitse wijnen dus! De Struwwelpitter kun je stiekem met heel veel gerechten combineren. Drink hem tussen de 9 en 11 graden, niet te koud, maar ook niet te warm. Een hoog, slank glas, zorgt voor de juiste beleving doordat de aroma’s niet te veel gaan vliegen. Hij heeft al geur genoeg. Hieronder staat een recept om op één van de laatste, romantische, zwoele zomeravonden met elkaar klaar te maken. Het is weer mosselseizoen en laat het nu traditie zijn dat we bij schaal -en schelpdieren vaak kiezen voor wijnen met een hoge zuurgraad. Dat terwijl mosselen, oesters en garnalen juist een hele lage zuurgraad hebben (en een hoge PH). Gek eigenlijk! Gelukkig besprenkelen we mosselen vaak rijkelijk met citroensap of azijn. Dan breng je je gerecht dus naar de wijn toe in smaakprofiel. Als je geen mosselen klaarmaakt kan deze wijn ook uitstekend bij Sushi, maar een bord antipasti met mooie rauwe hammen en ingemaakte groenten is ook fantastisch. Maar doe eens gek en schenk hem bij een terrine van ganzenlever met sinaasappelmarmelade en wat frisse salade.

Maar hier doet ie ‘t te gek bij licht spicy mosselen. Door het kleine zoetje in de wijn gaat ie super met het pittige van de nduja!

MOSSELEN MET PREI, VENKEL EN NDUJA

Ingrediënten (voor 2 personen)

2 kilo Bouchot mosselen (Zeeuwse mag ook)

1 kleine venkelknol

1 sjalot

1 prei

3 tenen knoflook

half bosje peterselie

paar takjes koriander (optioneel)

roomboter

olijfolie extra vierge

slokje witte wijn

60-80 gram nduja

mespunt chili flakes

1 citroen

zuurdesem stokbrood

Bereidingswijze

Voordat je iets gaat snijden, zet eerst de mosselen onder koud water in een grote pan.

Het water moet goed gezouten zijn. Hierdoor laten de mosselen eventueel zand en gruis los.

Laat ze minstens 10 minuten weken en herhaal als je er niet zeker van bent dat ze helemaal schoon zijn.

De beste manier om te controleren of een mossel goed is, is als de mossel openstaat hem een klein tikje geven. Als de mossel zich sluit is ‘ie vers. Zo niet, weggooien! Ook beschadigde exemplaren weggooien.

Snipper de sjalot, de knoflook, prei venkel ( maar niet té fijn want dan heb je geen bite meer) en de steeltjes van de peterselie en koriander.

Laat de mosselen goed uitlekken

Verhit een scheutje goede olijfolie in een grote pan waar een deksel op kan en doe de gesnipperde groenten (zonder de steeltjes van de peterselie en koriander) erbij als de olie heet is en zweet 2 minuten aan.

Voeg dan de nduja, chili flakes en de gesnipperde steeltjes van de kruiden toe en roer 1 minuut goed mee.

Voeg de mosselen toe en een half glas witte wijn.

Roer goed door en doe het deksel op de pan.

Gaar de mosselen 4 tot 6 minuten op hoog vuur en schudt om de 2 minuten even alles om.

Als de schelpen open staan, is de mossel gaar.

Schep de mosselen alvast in een mooie schaal.

Laat de pan nog even 2-3 minuten op middelhoog vuur staan om het kookvocht te reduceren.

Voeg het sap van een halve citroen en peper en zoet naar smaak toe.

Als het kookvocht iets gereduceerd is kan het over de mosselen.

Garneer met de gehakte peterselie en koriander.

Serveer met roomboter met grof zeezout, de rest van de citroen voor de liefhebber en het opgewarmde stokbrood om lekker te dopen!

Ik vind een groene salade on the side ook heel fijn.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol