Over de wijn
Bij Druivenpost kies ik waar het kan voor kleine wijnboeren. Dat doe ik natuurlijk niet voor niets, want de grote merken maken regelmatig generieke, ietwat te commerciële wijnen. Ook zitten er wel eens toevoegingen in, die wat mij betreft niet in wijn thuis horen. Soms ken je een grotere producent zó goed dat ik je die wijnen toch niet wil onthouden.
Paul Boutinot is een bijzondere en tegelijkertijd veelzijdige man. Zijn wijn-basis en wijnhart ligt in de Zuid Rhône. Maar, uitzonderlijk misschien voor een Fransman, durft hij ook over de grens te kijken met wijngaarden in Engeland, Piëmonte en Zuid-Afrika. In 1993 begon zijn zoektocht naar een wijngaard met een duidelijk “terroir” signatuur. De Côte d’Or, Chablis, Pauillac en Barolo kwamen door hun prijs niet in aanmerking. Creatief denken was geboden. Na ruim 9 jaar zoeken kwam hij uit op de zuidelijke, koele hellingen van de Schapenberg, met uitzicht op False Bay aan de Kaap. Waterkloof was geboren en het harde werk begon. Het is een volledig biodynamisch bedrijf, waar alles in het teken staat van de natuur en haar eigen oplossingen. Paarden worden gebruikt in plaats van tractoren, runderen leveren mest voor biodynamische preparaten en compost. Schapen grazen in de wijngaarden, eten onkruid en verrijken de grond met stikstof en kalium uit hun mest en ga zo maar door.
Maar terug naar Frankrijk, waar de liefde voor het wijn maken is begonnen. De 7 wijngaarden van Domaine Boutinot zijn beplant met klassieke Zuid-Rhône-variëteiten: oude wijnstokken Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre en de meer traditionele Carignan Noir. Ze vallen allemaal binnen de Cairanne Cru-kaart, gesanctioneerd in 2016 toen Cairanne zijn eigen appellation kreeg. “Les Six” slaat hier op de gebruikte klassieke blend van 6 verschillende druiven. Dezelfde druivenrassen die ook voor de veel bekendere Cru (en dus veel duurdere) Châteauneuf du Pape gebruikt worden. Cairanne heeft pas een relatief korte tijd Cru-status, maar ligt op een steenworp afstand van de beroemde appelatie.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Paul Boutinot heeft er een vrolijke, jong drinkbare wijn van gemaakt, mede dankzij de hoger gelegen, koelere wijngaarden. Heel zuiver en niet zwaar, ondanks een aanzienlijk alcoholpercentage. Knap werk! Wat zo leuk is, is dat dit soort wijnen vaak potdicht zitten als ze jong zijn. Dat is hier absoluut niet aan de hand. Kun je hem dan niet een paar jaar wegleggen? Absoluut, dan wordt ‘ie naar verwachting nog zachter en ronder, maar verliest de wijn ook de nu zo heerlijke frisheid en het beetje frisse fruit, wat ‘ie nu juist zo lekker heeft.
In de nazomer, als daar in Nederland al sprake van is, stappen we langzaam over naar iets rijkere en vollere wijnen. Die passen bij het gure van het seizoen, maar ook bij de producten en gerechten die bij het najaar passen. Dit is een heerlijke ‘tussenwijn’. Nog niet te zwaar, prachtig licht gekoeld drinkbaar zelfs. Hij voelt zich goed bij een graad of 14. Wordt ‘ie nog fruitiger en zonniger van. Iets warmer serveren kan natuurlijk ook, dan benadruk je zijn serieuze en krachtige kant. Dit is fantastisch bij allerlei soorten vlees van de BBQ. Vooral gemarineerd vlees doet het goed bij de rijpe tannine en sappige structuur. Lamsvlees is z’n vriend, want dan komt het kruidige karakter meer naar voren. Schenk je hem bij pasta met tomatensaus, hoef je je ook geen zorgen te maken, door het rijpe fruit én de frisse zuren die de wijn heeft. Als je ervoor kiest hem nog even te laten liggen, dan past de Les Six ook in het wildseizoen, bijvoorbeeld bij een hertenbiefstuk met cranberrysaus.