Terroir
Sommige wijnen laten je in 茅茅n slok voelen waar ze vandaan komen. Dit is er zo eentje. Fris als zeewind, stenig als een kalkklif en ziltig als de Ionische kust. Robola groeit bijna nergens ter wereld, maar op Kefalonia voelt hij zich thuis. Een bergachtig eiland vol arme kalksteenbodems, waar wijnstokken diep moeten wortelen om te overleven. Niks geen overvloed, maar hard werken om tot goede resultaten te komen.
Nerveus
De beste Robola komt uit de hooggelegen zone Omala, tussen de 550 en 800 meter hoogte. De hellingen zijn steil, de bodem bestaat uit verbrokkelde kalksteen en water is schaars. Wat dat oplevert? Wijnen met een haarscherpe mineraliteit, ziltigheid en een citrusgedreven frisheid die bijna bergachtig aandoet. Robola wordt nog weleens vergeleken met assyrtiko, maar is subtieler, slanker en nerveuzer. Denk aan een Grieks antwoord op Chablis, maar dan met meer zon op de schouders.
Meester van het kleine
Petrakopoulos is een van de meest gerespecteerde kleine producenten van Kefalonia. Ze werken uitsluitend met inheemse rassen, in kleine percelen. Hun wijnen zijn z贸 schoon en precies dat je bijna de steen kunt proeven waar de wortels doorheen breken. De Classic is de meest pure, ongekunstelde Robola die ze maken. Gisting in roestvrij staal, rijping op de fijne lies, geen hout. Pure expressie van druif en bodem.
Wanneer is 鈥檌e het lekkerst
De 2024 oogst is fris, helder en prachtig in balans. In de neus citroenschil, grapefruit, witte perzik, natte kiezels, citrusbloesem en een vleugje zeezout. In de mond strak en droog, met nerveuze zuren, subtiele ziltigheid en een bijna kristallijne structuur. Slank, maar absoluut niet dun. De afdronk is lang, stenig en licht amandelachtig.
Dit is de Robola die je aan vrienden wilt laten proeven die denken dat Grieks wit altijd log en zwaar is, of naar hars smaakt. Bij dat soort vooroordelen zou ik zeggen: schenk dit eens in. Serveer rond 9 tot 11 graden in middelgrote wittewijnglazen.
Kersttip
Dit is de ultieme wijn voor het frisse begin van je kerstdiner. Na de Champagne een glas van deze parel. Oestertje erbij, niet te moeilijk denken. Wat frisse ceviche bijvoorbeeld. Of een klassieke garnalencocktail. Maar hij kan ook uitstekend bij een salade van pulpo en venkel met krokant uitgebakken chorizo, of bij zeebaars met citrusvinaigrette en kappertjes.