Pormenor Branco Reserva
Nederlands randje

Wie denkt dat de Douro alleen maar staat voor zwoele, zonovergoten krachtpatsers, loopt toch een decennia of twee achter. In de jaren ’90 zijn er een aantal wijnmakers, onder aanvoering van Dirk van Niepoort – jawel, een Nederlander – op zoek gegaan naar meer nuance in de mogelijkheden van de Douro. Minder van “dikhout-zaagt-men-planken”, minder hout, minder alcohol, meer balans.

Zonder make-up

Pormenor is een absolute volgeling van die modernere stroming. Hoog in de Douro Superior, op 550 tot 650 meter hoogte, maakt Pedro Coelho wijnen die juist draaien om frisheid, spanning en finesse. De nachten zijn hier koel en de wind heeft vrij spel. Zo krijgt lokaal wit de kans om echt te schitteren.

Coelho werkte jarenlang in de financiële wereld, tot hij het spreadsheetsleven inruilde voor wijnstokken. Zijn filosofie is eenvoudig, maar doordacht: minimale interventie, maximale expressie. Heerlijk overzichtelijk en ook echt iets wat bij mijn eigen filosofie past. Dat betekent wijnen zonder opsmuk, geen overrijp fruit, maar een eerlijke vertaling van druif en bodem.

Frisheid en barrique

De Branco Reserva 2023 is gemaakt van voornamelijk Rabigato, aangevuld met een beetje Malvasia Fina. De druiven komen van oude stokken van meer dan 85 jaar, diep geworteld in schist- en granietbodems. De wijngaarden liggen op noord- en zuidoosthellingen, waardoor de druiven langzaam rijpen en hun frisheid behouden.

Na de oogst vergist de wijn in Franse eiken vaten van 228 en 500 liter, zonder temperatuurcontrole. Daarna rijpt hij 10 maanden op de lie in diezelfde vaten, zonder bâtonnage, gevolgd door nog eens 6 maanden rust in roestvrij staal. Het hout voel je, maar het overheerst nooit. Het geeft de wijn structuur, zonder zoetigheid toe te voegen. Beendroog, dus!

Wanneer is ’ie het lekkerst

In de geur vind je citrus en iets wat doet denken aan ananasvlaai, besprenkeld met citroenschil, ondersteund door subtiele, rokerige mineraliteit. In de mond komt alles samen: hoge intensiteit, strakke zuren, citroengebak, toast, ananas, wat witte perzik en een heerlijke, speekselopwekkende zoutigheid. Een wijn met houtrijping, maar zonder al te veel romigheid. Er is rijkdom, maar de wijn blijft vooral lineair, strak en levendig.

Nu al heerlijk, maar met zijn zuivere zuren en concentratie kan hij moeiteloos nog enkele jaren rijpen. Serveer rond de 10 à 12 graden, in een ruim Bourgogneglas. Combineer met vette vis, romige risotto of gerechten met wat vet en citroen – de wijn voegt dan frisheid toe aan het geheel. Kan moeiteloos bij kabeljauw met beurre blanc, of risotto met venkel en Parmezaan. Een fijne pasta met wat romigheid, zoals carbonara, is ook een goed idee.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol