Radacini Reserve Chardonnay/Pinot Grigio

Over de wijn

Deze maand toch weer eens wat verwarring zaaien met een aantal fijne wijnen uit onbekende oorden. Moldavië is een land dat niet direct tot de verbeelding spreekt. Niet qua wijnbouw, maar ook niet wat betreft de lokale keuken. Of je moet gek zijn van Mămăligă, een traditionele maïspap die vaak wordt vergeleken met polenta.

Toch heeft dit land een rijke wijnbouwgeschiedenis, die teruggaat tot 3000 v.Chr. Er bestaat nog altijd geen eenduidig verhaal over de oorsprong van de wijnbouw, maar over het algemeen kan worden aangenomen dat de wijnbouw in Europa zijn oorsprong heeft in het oude Mesopotamië. Georgië noemt zichzelf momenteel ‘het oudste wijnland’, waar de eerste tekenen van wijnbouw dateren van 6000 v.Chr. De Feniciërs en Grieken zorgden voor verdere verspreiding van die wijnbouw naar de mediterrane regio. Later waren vooral de Romeinen, die wel van een glas wijn hielden, degenen die wijnbouwtechnieken introduceerden in gebieden zoals Frankrijk, Spanje en Duitsland. Na de val van het Romeinse Rijk bleven kloosters de kennis van wijnmaken behouden en verfijnen.

Ook in Moldavië groeide de wijnproductie onder Romeinse invloed en werd de regio een belangrijk centrum voor wijnhandel. In de 19e eeuw, onder Russische heerschappij, werd Moldavië een van de grootste wijnproducenten in de regio. Na de Sovjetperiode herstelde het land zijn tradities en moderniseerde het zijn wijnindustrie, waardoor het nu bekend staat om kwaliteitswijnen wereldwijd. Dit is stiekem een wijn van een heel groot wijnhuis, dat tegelijkertijd een familiebedrijf is dat zich inzet voor het behoud van authentieke wijnbouwtradities, gecombineerd met een moderne aanpak. Ze maken wijnen met minimale interventie en de wijnen worden spontaan vergist. Hun wijngaarden bevinden zich in het hart van Moldavië, een regio met een mix van vruchtbare klei- en kalkbodems, ideaal voor het telen van diverse druivenrassen. Voor deze wijn komen de druiven uit zorgvuldig geselecteerde percelen, waar ze profiteren van het gematigde klimaat. Met een gemiddelde leeftijd van de wijnstokken rond de 25 jaar, zijn de druiven goed in balans tussen concentratie en frisheid.

Voor mij is dit echt een fijne herfst-/winterwijn. Dit soort ‘dikke’ wijnen hebben vaak een gebrek aan balans, waarbij het fruit wordt overschaduwd door het iets te enthousiaste houtgebruik. Je kunt van deze wijn niet zeggen dat het een slanke den is, maar wél dat er nog mooi zuiver fruit te proeven is. Opgevoed voor 6 maanden in gedeeltelijk nieuwe Franse barriques, zorgt deze wijn voor een rijke, romige, maar toch ook zacht-frisse smaak, die je langzaam inbotert en laat verdrinken in haar rijkdom.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Fan van Pinot Grigio ben ik meestal niet, maar dat komt omdat hij vaak wat karakterloos geproduceerd wordt, zonder doel, behalve dan het doel om zo min mogelijk consumenten in de weg te zitten. Dat lukt vaak goed, maar dan krijg je wijnen zonder smoel. Hier geeft hij wat extra frisheid en fruitigheid aan de rijke, houtgelagerde Chardonnay. Geroosterde hazelnootjes en vanille, met rijpe perzik en appel. Citrus voor de balans en wat dappere ananas voor een tropisch randje. Romig mondgevoel, zonder dat moddervette, wat sommige Amerikaanse exemplaren nog weleens proberen te normaliseren.

Fijne wijn voor bij romige, winterse smaken. Ik krijg helemaal trek in op de graat gebakken tarbot met beurre noisette en een fijne puree van aardpeer (topinamboer). Maar voor degene die geen uren in de keuken willen staan, is dit ook een mooie wijn bij een paddenstoelenrisotto of een flammkuchen met spek, ui en crème fraîche. Ga in ieder geval niet te veel de frisse kant op. Rijke, ronde, aardse smaken zijn het devies en ook qua mondgevoel mag het allemaal wat minder zuur en strak zijn in de pairing. Het zou ook leuk kunnen combineren met een carpaccio van hertenham met wat beukenzwammen, parmezaan en aceto balsamico. Of, als je dat lekkerder vindt, met truffelmayo, maar dat is iets persoonlijks. Niet te koud drinken, geef hem ruimte, laat hem opkomen, misschien zelfs even laten staan in je glas of kort in de karaf. Eigenlijk kun je dit ook gewoon zo drinken, met een gerookte gezouten amandel op de bank, als begeleider van je favoriete talkshow.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol