Over de wijn
Toen Johan Reyneke in 1998 de boerderij in de omgeving van Stellenbosch van zijn moeder overnam besloot hij om een totaal andere richting op te gaan. Vanaf de eerste dag heeft hij zich volledig gehouden aan de regels voor biologische landbouw, maar dat ging hem nog niet ver genoeg. Johan gelooft in de filosofie van Rudoph Steiner die in landbouw en veeteelt gebruik maakt van kruiden, mineralen en kosmische cycli die allen bijdragen aan een harmonieus geheel waarbij de natuur op geen enkele manier kunstmatig gecorrigeerd hoeft te worden. Met deze vorm van biodynamische wijnbouw is Johan één van de pioniers in Zuid-Afrika geworden.
De Reserve wijnen worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt van druiven uit de beste wijngaarden in kleine oplages. Dit is een 100% Sauvignon Blanc volledig vergist en gerijpt op eikenhout waarvan 80% nieuw hout. Dat is bijzonder voor dit druivenras, want het is van zichzelf al heel aromatisch. Maar deze dappere keuze levert hier zó’n unieke, zinderende wijn op.
Gerookt en fris, krachtig en zilt. Puur en complex. Hooi, kamille, vuursteen. Stevige zuren, mooie grip.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Bij gerechten met veel umami en goede zuren en een niet té romige structuur. En met een hoge smaakintensiteit. Goede vitello tonnato bijvoorbeeld. Maar dit is geweldig bij gerechten met structuur. Dus gevogelte of vis die van de grill of BBQ komt. Door te grillen krijgen ingrediënten een hogere smaakintensiteit en een drogere buitenkant. Gaat uitstekend met wijnen die wat bitters en drogende eigenschappen hebben!
Toch vind ik dit een wijn die je ook op zichzelf kunt drinken. Het is een maaltijd op zich, zo spannend en mysterieus. Dit is oogstjaar 2018, maar nog steeds zo mooi fris.