Lokale Vermentino
Ik ben altijd op zoek naar wijnen die net even anders zijn. Dit is er weer zo één: een pareltje van een druif die je bijna nergens tegenkomt, behalve in het noorden van Italië – om precies te zijn in de Roero, wat binnen de Langhe ligt. Dit is de witte-wijnen-hoek van Piëmonte, waar ze óók Arneis hebben staan, een andere favoriet van Druivenpost!
De Favorita is lokaal geliefd, maar verder nog behoorlijk onbekend. Grappig genoeg kennen we deze druif wél uit andere regio’s. In Ligurië heet ’ie Pigato, in Toscane en Sardinië ‘gewoon’ Vermentino. De Fransen maken er ook wijn, voornamelijk in de Provence, en daar noemen ze ’m weer Rolle. Overzichtelijk, die wijnwereld…
DNA-onderzoek heeft inmiddels bevestigd dat het in alle gevallen om dezelfde druif gaat. Hoe kwam Favorita dan in Piëmonte terecht? Waarschijnlijk via de historische zout- en handelsroutes tussen Ligurië en Piemonte. En door eeuwenlange aanpassing aan het koelere Roero-klimaat en de zand-kalkbodems heeft de Favorita daar nu een heel eigen karakter: juist frisser, ranker en verfijnder dan zijn zuidelijke neefjes.
In het koelere noorden van Italië geeft deze druif wijnen die fris, stuivend en opvallend ouderdomsbestendig zijn.
Ridaroca – jong, klein, fijn
Ik ben zelf afgelopen maand op pad geweest naar Piemonte met de schoonfamilie, en daar kon een bezoekje aan een lokale winery natuurlijk niet uitblijven. Het liefst had ik véél meer meegenomen, maar de auto’s zaten op een gegeven moment (te) vol!
Ridaroca is voor Piëmontese begrippen een jong wijnbedrijf: opgericht in 1994. De wijngaarden liggen op de grens van de Roero, dat sinds 2014 zelfs UNESCO Werelderfgoed is. De ligging is top – precies tussen Asti en Alba (twee dorpen met grote naam in de Barbera-wereld).
Met slechts 10 hectare wijngaard, waarmee ze jaarlijks zo’n 60.000 flessen produceren, is dit een echte boutique-producent. Ze zetten zich enorm in voor natuurlijke biodiversiteit, en sinds 2015 wordt er ook officieel biologisch gewerkt. De lijfspreuk van grootvader Giuseppe vat het mooi samen:
‘Per fé l’vin bun vanta avaji l’uve bune’
(Om goede wijn te maken heb je goede druiven nodig.)
Daar kun je niks tegenin brengen.
Hier in de Roero en Langhe maken ze fijne witte wijnen met veel precisie en elegantie – mede dankzij de oude mariene afzettingen in de losse zandbodem. Hierdoor ontwikkelen de druiven fijne aroma’s en hebben de wijnen een kenmerkende mineraliteit.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Door het strakke en zilte karakter combineren we een wijn als dit (met een hogere zuurgraad) vaak met schaal- en schelpdieren. Terwijl… mosselen, oesters en garnalen juist een lage zuurgraad hebben (hoge pH dus). Gelukkig helpt een kneepje citroen of een scheutje azijn – dan breng je het gerecht naar de wijn toe.
Maar ook zonder mosselen staat deze Favorita z’n mannetje. Denk aan sushi, of een bordje antipasti met rauwe hammen en ingemaakte groenten – geweldig. Of een lekkere frisse ceviche met zeebaars, limoen, olijfolie en wat dille-topjes. Het is trouwens ook gewoon een ontzettend lekkere aperitiefwijn, zonder iets erbij!
De wijn is fris en strak, maar de zuren zijn relatief zacht. Duidelijk lekker zoutig, met mollige rijpe peer, anijs en wat witte perzik. Fijn primair geurend, schoon en puur. Veel energie, verfijnd en slank. Stiekem ook lekker met mosselen hoor – bijvoorbeeld met wat venkel, bleekselderij en sinaasappel.