Mousserende wijnen blijven voor veel mensen, waaronder ikzelf, een mysterie. Dat maakt het spannend, maar ook ondoorgrondelijk. Wat maakt wijn met bubbels nou zo verdomd interessant? Het is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Mousserende wijnen hebben vaak zoveel secundaire aroma’s dat het lastig is om ze volledig op hun herkomst te beoordelen. Nu gaan alle Champagne-puristen heel hard gillen, dat weet ik. Toch hebben die secundaire aroma’s heel veel invloed.
Secundair, dat zit zo. Mousserende wijnen ondergaan (na de alcoholische vergisting waarbij een stille wijn wordt verkregen) een tweede vergisting, hetzij in de fles of in een grote tank, waarbij het koolzuur ontstaat. Hoe meer tijd de wijn op de gistcellen krijgt (sur lattes), hoe meer autolyse-aroma’s er ontstaan. Die ontstaan voornamelijk doordat de gisten deels uit elkaar vallen en worden omgezet naar aminozuren. Daarbij ontstaan aroma’s. Juist, die noemen we secundair, omdat ze niet “druifeigen” zijn (primair). Denk aan bakkersgist, brioche, notigheid, kaas, soms zelfs het moutige van bier en zuivel.
De twee andere wijnen in dit pakket zitten er vol mee, want ze hebben beiden een behoorlijke tijd sur lattes gelegen. Deze is net anders, want ik wilde ook een meer ongecompliceerde wijn toevoegen, die je misschien, al dan niet bewust, zonder je volledige aandacht erbij nodig te hebben, kunt nuttigen.
Rotari, ik ben in hun kelder geweest, in het heerlijke Trentino. State-of-the-art, modern, maar een heel duurzaam bedrijf. En ze maken hier geen ordinaire Prosecco. De wijn die we allemaal kennen, maar meer en meer schuwen, vaak door de niet al te betrouwbare kwaliteit (al zijn er zeker uitzonderingen). Hier doen ze dat anders. Ze maken prachtige wijnen, vaak met langere rijping sur lattes, maar altijd met behoud van het fruitige karakter van de wijn.
Deze elegante rosé is gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay, twee internationale druivensoorten die zich goed hebben aangepast aan het Trentino-gebied, in het hart van de Dolomieten. Dankzij de grote verscheidenheid aan microklimaten en terroir kan de Pinot Noir in Trentino zijn grote aromatische rijkdom en elegante structuur tot uiting brengen, zelfs op zeer arme gronden, gelegen tussen 400 en 550 meter boven zeeniveau. De wijnen rijpen tot februari in staal en worden vervolgens verwerkt met een rijping op de lie in de fles gedurende ten minste 24 maanden. Alleen de Chardonnay-basiswijnen worden onderworpen aan malolactische gisting (zuren worden van hard en strak omgezet in romige, lactische zuren) om de zuurgraad van de Pinot Noir te verzachten en de rondheid te vergroten.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Feest in je glas. Dat is een ding dat zeker is! Rosé alleen voor de zomer? Niet als het zo gemaakt wordt. Serieus glas, maar is ook in voor een schuine mop zo op z’n tijd. Aanhoudende, fijne mousse in het glas. Wat zonnig frambozen en bittere kersjes, cranberryzuren, een randje grapefruit en wat gisttonen.
Dit mag uit een flûte, maar ik zou toch een fijn slank Riesling-glas pakken. Daarin geurt de wijn gewoon lekkerder. Fijn aperitief dit, bijvoorbeeld met wat Prosciutto en vijgen, een garnalencocktail en gerookte zalm-canapé. Maar ook tijdens de maaltijd een fijne begeleider. Ga je aan de rode bietjes met geitenkaas? Lastig gerechtje, maar deze wijn kan het. Schenken tussen de 8 en 10 graden: fris, maar niet ijskoud. Pas maar op voor de tweede fles!