Over de wijn
Kaasplank?
Bij Pedro Ximénez denken de meesten toch al snel aan een pittige kaasplank, met zo’n mierzoete, stroperige sherry erbij! Pedro Ximénez, of PX, komt uit de regio’s Málaga, Jerez en Montilla-Moriles, helemaal in het zuiden van Spanje. De druiven worden daar buiten door de zon ingedroogd en dan geperst. Die Pedro Ximénez-druif maakt snel veel suikers aan en is dus uitermate geschikt om zoete sherry of mistella van te maken (de onvergiste variant).
Maar je kunt er dus ook mega spannende witte wijn van maken, want geloof het of niet: ook die sherry die donkerbruin van kleur is, komt van deze witte druifjes. Door lange rijping op vat vindt er een behoorlijke kleuromzetting plaats.
Valenciaanse schone
Deze wijn komt uit de regio Valencia, waar de combinatie van mediterrane warmte en kalkrijke bodems zorgt voor een rijpe, maar minerale stijl. De druiven zijn afkomstig van oude stokken en worden met de hand geoogst, spontaan vergist in houten vaten en ongefilterd gebotteld. De wijn rijpt ook nog een aantal maanden op de lie in houten vaten.
Sant Pere
De wijn wordt gemaakt door Sant Pere, een coöperatie die al decennialang bestaat, maar de laatste jaren een jonge, frisse wind voelt waaien. Een nieuw team van wijnmakers stort zich op inheemse druivenrassen en natuurlijke vinificatie, met veel respect voor terroir en traditie. Ze maken wijn op kleine schaal, met minimale interventie – en dat proef je.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Mega spannende wijn dit, want hij heeft een randje sherry-notigheid en is geen allemansvriend. Hij heeft je onverdeelde aandacht nodig en, nog belangrijker: iets lekkers erbij! Door Proefschrift genomineerd als beste tapaswijn. Hij combineert zalige ziltigheid met romige rooktonen en vanille. Echt een smaakbommetje dus, maar toch fijn elegant en niet zwaar, want (maar) 12,5% alcohol!
Wat proef je dan precies?
Ranke zuren, fijne frisheid, lichte romigheid, een tikje oxitatief dus. Zoutig, wat amandel en rijpe appel. Ga er maar eens even goed voor zitten. In de neus een subtiele mix van rijpe citrus, groene appel en een toets van amandel en natte steen. Strakdroog dit. Weinig tot geen gezellige zoetigheid van fruit of bloesem, maar serieus en gedistingeerd, met een verfijnde, krijtachtige structuur. Een wijn voor als je in de zon behoefte hebt aan net wat meer dan alleen dorstlessing.
Serveeradvies en foodpairing
Drink dit rond de 11 graden, dus even 20 minuten voor je hem drinkt uit de koelkast, anders maskeer je alle smaak! Kleine, slankere glazen zijn in dit geval prima. Prachtwijn om mee te combineren: Manchego, harde geitenkazen, charcuterie, olijven, maar ook bij fijne tapasgerechten dus. Denk aan gerechten met kappertjes (ziltigheid in de wijn!), alles uit de zee – dus knoflookgamba’s met peterselie en Spaanse peper – of een bol burrata met ansjovis en tomaat.