Telmo Rodriguez Al-Muvedre Tinto Monastrell
Over de wijn

Telmo Rodríguez is een fenomeen binnen de Spaanse wijnwereld. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Señora de Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, zijn eigen wijnen te maken in diverse streken van Spanje. Telmo woont in Madrid en rijdt met de auto naar de diverse projecten waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report van Tom Stevenson is Telmo al jaren opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.

Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij vrijwel alleen werkt met bush vines (gobelet), oftewel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen, en de trossen hangen in de schaduw van hun eigen bladeren, zodat ze minder “gestoofd” worden. ook de sapstroom in de plant is korter, dus er verdampt minder onderweg. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep genoeg zitten om vocht te vinden. Dit komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel druiven van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.

Monastrell, internationaal bekend als mourvèdre, vindt zijn roots in Spanje, ondanks dat de naam vaak met Frankrijk wordt geassocieerd. Het is een lastige druif, maar vindt de droge hitte in zuidoost-Spanje, in tegenstelling tot veel van zijn collega-druiven, wel aangenaam. Zijn diepe wortels putten water uit de arme, stenige bodem. Spaanse origine dus, maar later beroemd geworden in Franse regio’s als Bandol en de zuidelijke Rhône.

De Monastrell voor Al-Muvedre komt uit Alicante, gelegen in het zuidoosten van Spanje. Hier geen gemiddelde temperaturen, maar hete zomers, koele nachten en kalkrijke bodems. Dit terroir is ideaal voor Monastrell, die hier zowel kracht als finesse ontwikkelt. De wijnbouw in deze regio gaat duizenden jaren terug, met wortels in de Fenicische en Romeinse tijd.

De druiven voor Al-Muvedre worden met de hand geoogst van oude wijnstokken, gemiddeld 25-30 jaar oud, die groeien op kalkrijke bodems. Na een zorgvuldige selectie vindt fermentatie plaats in betonnen tanks, wat de zuiverheid en fruitexpressie behoudt. Er wordt geen hout gebruikt tijdens de rijping, zodat de wijn fris, levendig en authentiek blijft. Het resultaat is een wijn die je direct naar de zonovergoten wijngaarden van Alicante brengt, met een hoog drinkbaarheidsgehalte!

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Na al die zware jongens is dit even een wijn om mee bij te komen. Een rustpuntje zo je wilt. Kun je prima zo drinken, zonder iets erbij. Licht terugkoelen naar 14-15 graden en schenk maar door. Fijne, kruidige, sappige stijl. Monastrell heeft de neiging heel zwaar en alcoholisch te worden, maar hier krijg je de indruk dat het doel iig niet was om er een overdreven blockbuster van te maken. Wat een beheersing! Wel lekker kruidig dus, met zwarte peper, wat salmiak en een vleugje dierlijks (leer). Een fijn hapje tannine na zorgt voor net dat randje bite.

Wijn voor zo, maar ook zeker eentje die je kunt combineren. Fijn bij worst, of het nou gebakken chipolata of merguez is, met wat gepofte aardappel, crème fraîche en sperziebonen, of een lekker Hollandse rundersaucijs. Als het maar sappig en kruidig is, dan sluit ‘ie uitstekend aan.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol