Deze wijn hoort absoluut op je kersttafel. De andere rode wijnen in het pakket zijn deze maand wat steviger, maar dit is je tussenwijn – perfect voor bij de tussengerechten. Als je iets met lichter vlees klaarmaakt deze Kerst.
Vorige maand zat er ook een wijn van Martin Reinfeld in de Zuinigert, maar de beste man maakt ook zulke heerlijke, zuivere wijnen. Ik kon de verleiding niet weerstaan er nog eens eentje mee te pakken voor jullie.
Zweigelt, wat een kruising is tussen Blaufränkisch en St. Laurent. Gekweekt door professor Fritz Zweigelt in 1922 in Klosterneuburg bij Wenen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd deze druif echt populair. Nu is Zweigelt zelfs het meest aangeplante blauwe druivenras van Oostenrijk. Hier in ons koude kikkerlandje is de Grüner Veltliner niet aan te slepen. De rode Oostenrijkers laten we toch vaak links liggen, want onbekend maakt onbemind. Steeds vaker ten onrechte. Na wat dipjes in kwaliteit en schandalen links en rechts, is Oostenrijk hard op weg een stabiel wijnland te worden. Dit is een prachtvoorbeeld.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Licht koelen, slank glas erbij, want geurig is ‘ie al van zichzelf. Dit heeft zo vreselijk veel energie! als je het woord ”sappig” opzoekt in de Dikke van Dale, dan staat deze wijn er zeer waarschijnlijk als referentie bij. Schenk op zo’n 15 graden en plof lekker op de bank of zing een kerstliedje onder de boom. Dat laatste gaat op een gegeven moment vanzelf natuurlijk.
Heerlijk bij een uitgebreide borrelplank met olijven, gedroogde worst en wat lichtere kazen. De wijn heeft een open neus vol zwoele aroma’s van zwarte kers en pruim en fijne kruidigheid. Heerlijk zuiver op de graat. Daarnaast ontdek je hints van viooltjes en laurier. Hapje tannine, maar goed in balans en fijne, ronde zuren, die goed van pas komen met al dat rijpe fruit.
Natuurlijk zijn die zwaardere rode wijnen uit dit pakket geweldig bij wild of rood vlees, maar ga je voor kalkoen, dan heb je óf een vollere witte nodig óf een wijn zoals deze! Hij sluit ook prachtig aan bij groentegerechten – vooral geroosterde pompoen, knolselderij, schorseneer en aardpeer komen hier perfect mee uit de verf.