Tokaj-Hétszőlő Dry Furmint

Over de wijn

Naast Moldavië doen we deze maand ook Hongarije aan. Hongarije is het thuisland van een van de oudste en meest gerenommeerde wijnregio’s ter wereld: Tokaj. Als we het over Tokaj hebben, denken de meesten meteen aan de beroemde zoete Aszú-wijnen. Hoe meer puttonyos, hoe hoger de concentratie van suikers en smaken in de wijn. Dit verwijst oorspronkelijk naar de hoeveelheid Aszú-druiven die, aangetast door de edele rot Botrytis cinerea, zijn toegevoegd aan de basiswijn. Op traditionele etiketten werden deze hoeveelheden charmant aangeduid met mandjes: hoe meer volle mandjes druiven, hoe zoeter de wijn. In de moderne wijnwereld wordt dit tegenwoordig vrijwel altijd als tekst weergegeven. Ook duidelijk, maar wel minder creatief.

Furmint is een van de belangrijkste druivenrassen van de regio, en hoewel deze druif vooral bekendstaat om de zoete wijnen die hij voortbrengt, laat ik je graag kennismaken met deze droge variant in onze oktoberselectie.

Tokaj-Hétszőlő is de producent, en hoewel veel domeinen snel claimen dat ze oud zijn, hebben we hier inderdaad te maken met een wijnhuis dat is opgericht in 1502. De naam verwijst naar de zeven zonnige heuvels waarop hun wijngaarden zich bevinden. De Furmint-druiven voor deze wijn groeien op vulkanische bodems, rijk aan mineralen, wat een bijzondere invloed heeft op de smaak van de wijn. Naast een rokerigheid (ik denk aan een afgestreken lucifer) en vuursteen, proef je ook een mooie mineraliteit. Bovendien heeft de wijn een fijne zuurgraad die, zeker voor een frissere witte wijn van drie jaar oud, nog bijzonder levendig is. Een pittig, kruidig exemplaar, deze Hongaar!

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Toch is dit geen wijn die per se strakdroog is. Het fruit is, mede door de leeftijd, wat rijper en naast citrus proef je mandarijn en rijpe perzik. In de afdronk komen fijne tonen van (wal)noten en bloemhoning naar voren. Na de in eerste instantie pittige zuren, voelt het mondgevoel vanaf het middenpalet toch relatief zacht en heel licht filmend aan. Het hele pretpakket dus! Je kunt met deze wijn alle kanten op. Combineer hem met jongere kazen of een fijne antipastiplank waarbij je niet goed weet wat te schenken door de diversiteit aan hapjes. Ook bij licht romige gerechten blijft hij goed overeind. Dankzij de mineraliteit en umami is hij ook een uitstekende match bij kruidige Aziatische rijstgerechten, zolang het niet te pittig is. Hoorde ik daar iemand ‘sushi’ fluisteren? Het is een kwestie van smaak hoe je hem serveert. Wat kouder in een hoog, slank glas benadrukt de frisheid. Wil je de walnoot- en honingtonen meer naar voren laten komen, zorg dan voor wat meer lucht en een hogere temperatuur.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol