Over de wijn
Colli Tortonesi – Verborgen parel van Piemonte
In het zuidoosten van Piemonte ligt de Colli Tortonesi, een minder bekend maar fascinerend wijngebied. Dit heuvelachtige landschap, gekenmerkt door kalk- en kleibodems, biedt een uitstekend terroir voor diverse inheemse druivenrassen. De combinatie van bodem en microklimaat draagt bij aan de productie van wijnen met een uitgesproken karakter en elegantie.
Vigneti Massa
Walter Massa, de drijvende kracht achter Vigneti Massa, is een ware pionier in de Colli Tortonesi. Als toegewijde contadino (boer) met diepe familiebanden in deze regio, heeft hij zich ingezet voor het behoud en de heropleving van lokale druivenrassen. Hoewel hij vooral bekendstaat als de Maestro di Timorasso – vanwege zijn rol in het redden van deze bijna uitgestorven witte druif – produceert Massa ook opmerkelijke rode wijnen van inheemse variëteiten zoals Barbera, Croatina, Freisa en Nebbiolo.
Kleine broertje van de Nebbiolo
Barbera is een van de meest aangeplante en gewaardeerde druivenrassen in Piemonte. Wel minder bekend dan de grote broer Nebbiolo, waar de Barolo’s en Barbaresco’s van vervaardigd worden. Die wijnen hebben nogal eens wat tijd nodig om op dronk te komen, maar Barbera is vaak jong al toegankelijk.
Bekend om zijn pittige zuurgraad en lagere tannine, levert Barbera wijnen op met levendige fruitige aroma’s en een frisse structuur. Je kunt er dus alle kanten mee op. Deze eigenschappen maken het een veelzijdige druif die zowel in jonge, fruitige stijlen als in complexere, gerijpte varianten op de markt verschijnt.
Walter Massa, een echte cultheld in de wijnwereld, maakt hier een wijn van jongere stokken, met een duidelijke focus op fruit en terroir-expressie. De vergisting vindt plaats in cementen tanks, waarbij er een kleine hoeveelheid zuurstof bij de wijn kan komen. Hier rondt de wijn een beetje van af. Dat kan ook door houten vaten te gebruiken, maar daarbij komt meer zuurstof bij de wijn én hout geeft vaak ook smaak af. Cement is lekker neutraal.
Voor de vergisting wordt uitsluitend gebruikgemaakt van natuurlijke gisten, wat zorgt voor een wijn met een uitgesproken authentiek karakter. Na de gisting volgt de rijping, eveneens in cement, zonder gebruik van houten vaten. Tot slot wordt er bij het bottelen een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd, om de wijn op natuurlijke wijze te stabiliseren, zonder de levendigheid en het karakter te onderdrukken.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Wat een beuker dit! En dan niet omdat de wijn heel zwaar is – juist niet. Het is een enorm sappige en verfijnd kruidige wijn, met frisse zuren, dartele cranberry en zingende kersen, aangevuld met wat witte peper, laurier en kruidnagel. Heel veel smaak, met geïntegreerde tannine.
Feestje dit, bij pastasauzen op tomatenbasis, of bij lichtere stukjes vlees zoals kalf of varken. Een klein vetje kan hij ook zeker hebben. Daar gaan de zuren van de wijn fijn mee aan de gang. Breekt elkaar wat af, dus in dit geval is contrast een pluspunt. Een stuk oudere Parmezaan erbij kan ook al voor veel genot zorgen.
Schenk dit vooral niet te warm: rond de 15 graden, even lucht in de wijn, en gebruik ruime Bordeauxglazen.