Over de wijn
Weer zo’n kleine speler, die hele mooie wijnen maakt, maar echt under the radar. Deze komt van kalkhoudende kleigrond, wat frisheid en mineraliteit geeft. Hij is gemaakt van druiven van twee verschillende percelen: één met 30 jaar oude wijnstokken (om structuur te geven) en één met 15 jaar oude wijnstokken (om meer frisheid te geven). De vinificatie vindt afzonderlijk plaats in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperaturen tussen 18-19 °C gedurende 15-20 dagen. Daarna worden de wijnen geblend vóór rijping: 3 maanden op de fijne lies in roestvrij staal (waarvan 2 maanden met bâtonnage). Er zijn slechts 25.000 flessen van deze wijn gemaakt.
De DO Terra Alta (“hoge grond”) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Zoals de naam al zegt, ligt dit wijngebied vrij hoog. Dat zorgt voor koele nachten, waardoor fijne fruitaroma’s en zuren behouden blijven. Terra Alta geldt als de oorsprong van de Grenache blanc. Hier heet deze druif Garnacha blanca of in het Catalaans Garnatxa blanca. In deze mooie omgeving vind je nog enkele interessante wijngebieden, zoals Priorat(o) en Montsant. De streek inspireerde niemand minder dan Pablo Picasso, die hier vaak verbleef en zelfs delen van zijn iconische kubistische stijl ontwikkelde terwijl hij genoot van het ruige, maar serene landschap. Uiteraard met een lekker glas… witte Garnacha!
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Dit is een vrij ingetogen wijn. Dat is geen probleem natuurlijk, maar als je verwacht dat dit een rijke, fruitige geurbom is, moet ik je teleurstellen. Het is vooral een gastronomische wijn. Fijne en delicate aroma’s van sinaasappels, witte acacia en amandelen. Meloen, wat citrusvruchten en groene kruiden. Toch wel veel, maar het blijft allemaal bescheiden. Licht filmend, maar ook fris. Mooi bij umami, dus sushi kan hier zeker goed bij. Pak wel een groot glas (Bourgogne), want de wijn ontwikkelt zich met wat meer zuurstof. Hij heeft ook een wat ziltige ondertoon. Dus als je gaat voor schaaldieren zoals langoustines, coquilles, of gegrilde witvis met wat delicate groenten en groene kruiden, dan is dit een prachtige wijn. Het is wel eentje voor de liefhebber die de tijd neemt om deze wijn te doorgronden.