Waris Hubert Champagne Brut Armoral Blanc de Noir Armorial Cru de Caractère

Waris Hubert – een huwelijk van liefde en terroir

In het charmante Grand Cru-dorpje Avize, hart van de Côte des Blancs, maken Stéphanie Hubert en Olivier Waris champagne zoals ze zelf zijn: verliefd, eigenzinnig, en met diepe wortels in de bodem. Ze zijn letterlijk opgegroeid tussen de druivenranken, als kinderen van druiventelers. Ze leerden elkaar kennen op de plaatselijke wijnbouwschool, werden vrienden, werden verliefd – en in 2000 smolten hun families én wijngaarden samen. Een droomstart voor twee jonge wijnmakers.

Vandaag zijn ze de vierde generatie wijnbouwers in de familie, met ruim 11,5 hectare wijngaard verdeeld over veertig percelen, verspreid over onder andere Avize, Oger, Cramant, Chouilly en Aÿ – stuk voor stuk dorpen met Grand Cru-status. En dat proef je. Elk perceel wordt apart gevinifieerd, om het unieke karakter van elk terroir te vangen in de fles.

Compromisloos

In 2013 schakelden Stéphanie en Olivier volledig over op biologische wijnbouw. Niet uit marketing, maar uit overtuiging. Geen chemische bestrijdingsmiddelen meer, maar vertrouwen op een levendige bodem, biodiversiteit en een gezonde wijngaard. Het bleek al snel effectief: in regenrijke en schimmelgevoelige jaren zoals 2016, hadden zij veel minder problemen dan conventioneel werkende buren. De natuur werkt mee, als je haar de ruimte geeft.

Vakmanschap in de kelder

Alle champagnes van Waris Hubert worden met koud bezonken sap gefermenteerd op lage temperatuur, om de frisheid en elegantie te bewaren. Na de alcoholische gisting krijgen de wijnen rust, en start de malolactische omzetting – die zorgt voor rondeur en finesse. Daarna volgt de rijping op fles, zodat de bubbels zachter worden en de aroma’s zich verfijnen. Champagne maken is hier geen trucje, maar ambacht en aandacht.

Armorial Blanc de Noirs – kracht met finesse

De Armorial Blanc de Noirs is een krachtige, droge champagne die gemaakt wordt van uitsluitend blauwe druiven – in dit geval van enkel Pinot Noir, afkomstig uit de kalkrijke wijngaarden van de Montagne de Reims. Blanc de Noirs betekent letterlijk ‘wit uit zwart’: een witte wijn geperst uit blauwe druiven, zonder schilweking. Je krijgt daardoor de body en structuur van rood fruit, zonder de kleur.

In het glas schittert hij goudgeel, met een fijne mousse en aroma’s van rijpe peer, kweepeer, brioche en een hint van hazelnoot. In de mond is hij intens, met een zachte romigheid, een lichte ziltigheid en een lange, droge afdronk. Fijne open stijl, niet te streng, maar toch mooi droog.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol