Met hout of lekker oud
Riesling is van nature een druif met veel karakter. De koningin der witte druiven wordt ze liefkozend genoemd, vooral onder West-Europeanen en wijnsnobs. Er zijn nogal wat prijzige wijnen op de markt, maar er worden ook hele fijne exemplaren gemaakt voor de gewone man. En vrouw. Van nature is het een druif die veel zuren geeft, waardoor de wijn makkelijk wegkomt met zoete aroma’s en regelmatig ook een beetje extra restsuiker kan hebben, al is het maar om dat zuur te balanceren. Aromatisch en strak, zo zouden we haar kunnen omschrijven als ze jong is. Maar die zuren zorgen niet alleen voor een hoog doordrinkgehalte: je kunt goede Riesling ook lang bewaren. Het rijpingspotentieel is groot, want tijdens dat proces bouwen die zuren langzaam af en wordt de wijn zachter, rijker en breder. Drink je Riesling jong, dan is ’ie vaak levendig, strak en fris, maar toch ook vaak met dat randje zoet fruit, iets bloemigs en een minerale toets. Kortom: veel karakter – en daar heeft ze geen houten vat voor nodig. Nieuwe eiken vaten worden dus bij voorkeur gemeden, want dan verlies je in rap tempo veel van die fijne eigenschappen en frisse, subtiele aroma’s van de druif zelf. Daarom kiezen wijnmakers als Schmitges bijna altijd voor roestvrij staal: lekker clean en puur, zodat de druif en de bodem de hoofdrol houden.
Grauw & steil
Weingut Schmitges zit in Erden, midden in de Mosel, en de familie maakt er al sinds 1744 wijn. Generaties lang ploeteren ze op steile hellingen vol grijze leisteen. Het is daar zó stijl dat er tijdens het werk in de wijngaard meer dan eens gebruik wordt gemaakt van noppen onder de schoenen, alsof je een voetbalveld op loopt, omdat je anders van de berg afglijdt. Die leisteen is essentieel in de Mosel: hij houdt de warmte van de zon goed vast en geeft die tijdens de koude nachten langzaam weer af, zodat het nooit té koud wordt. Verder geeft de grauschiefer vooral dat unieke karakter.
Zinderende spanning
Het oogstjaar 2023 wordt in Duitsland gezien als een geschenk. Het was warm en droog in het groeiseizoen, maar de nachten bleven koel. Ten opzichte van de eveneens warme jaren 2018–2020 is de balans vaak beter. Er was minder restzoet en minder zuur nodig om de rijpheid van de druiven te balanceren. Dat betekent droge Rieslings met veel spanning, een fijne structuur en mooie rijpheid, zonder overdaad.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Voor mij nu al heerlijk, maar hij kan met gemak nog een paar jaar rijpen. Ik vind het primaire, strakke en stenige karakter heel erg lekker, maar als je van wat minder uitgesproken zuren houdt, leg de wijn dan gerust twee jaar weg. Nu al is het een wijn met veel complexiteit, want naast die frisse zuren proef je zinderend tropisch fruit, ingelegde citroen, gemalen korianderzaad en een prachtige zoutige afdronk.
Serveer hem rond de negen graden en liefst in een hoog, slank glas zodat de aroma’s zich mooi concentreren. Hij voelt zich thuis bij een breed palet aan gerechten: oesters of andere schelpdieren, gegrilde forel met citroen, sushi of ceviche, maar ook licht kruidige Thaise of Vietnamese gerechten. Zelfs een pasta met verse pesto, citroen en geroosterde groenten doet het prima naast dit glas. Denk in de combinatie in elk geval aan umami en aan de zuren van de wijn.