Duitse precisie
Pfalz is zo’n wijnstreek die je misschien niet meteen op je netvlies hebt, maar waar je wél op slag verliefd op wordt als je er eenmaal bent geweest. Glooiende heuvels, schilderachtige dorpen, wijngaarden tot aan de einder – en een wijncultuur die barst van traditie én jeugdig enthousiasme.
Deze maand nemen we je mee naar het zonnige zuiden van Duitsland, waar de jonge wijnmaker Mathias Wolf zijn stempel drukt op de toekomst van Duitse wijn.
Mathias Wolf – Frisse ideeën in een eeuwenoud familiebedrijf
De wijnbouwtraditie van de familie Wolf in Birkweiler (Pfalz) gaat terug tot het jaar 1620. Toen legde Hans Wolf de eerste steen voor het wijnhuis. Tegenwoordig geeft de jonge wijnmaker Mathias Wolf daar zijn frisse, eigentijdse draai aan.
Dankzij zijn moderne visie én de eeuwenlange ervaring van het familiebedrijf is Weingut Wolf sinds 2017 bekroond met twee trosjes door Gault-Millau. Ook toonaangevende wijngidsen als Eichelmann, Vinum en Feinschmecker zijn lovend.
In het dorpje Bockenheim, aan het noordelijke begin van de beroemde Weinstraße, liggen de biologisch bewerkte wijngaarden. De focus ligt op druifexpressie, terroir en een vinificatiestijl die uitblinkt in helderheid en precisie.
De stijl van Mathias? Energieke, ongecompliceerde wijnen met nét dat beetje extra karakter.
Grauer Burgunder – met een blosje op de wangen
Grauer Burgunder – ook wel Pinot Gris – is een druif met vele gezichten. In de Elzas kan ‘ie rijk en bijna olieachtig zijn, in Italië fris en licht als Pinot Grigio. Maar in Duitsland? Daar zit hij er precies tussenin. En dat is een goede plek.
De wijngaarden van Weingut Wolf liggen rond het pittoreske stadje Birkweiler. Hier vind je beroemde Lagen als Kastanienbusch, Mandelberg en Rosenberg. Deze Grauer Burgunder op Gutswein-niveau komt van verschillende percelen met kalkrijke bodems.
De druiven zijn handgeplukt en krijgen een korte inweking van zo’n 8 uur (maischestandzeit), waardoor de wijn een lichte roze gloed – een blosje! – krijgt uit de schilletjes. Daarna volgt vergisting op rvs. Geen hout, wel spanning en frisheid.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Altijd. Oké, bijna altijd. Deze wijn is zo veelzijdig dat je er net zo makkelijk je eerste glas op een zonnig terras mee drinkt als dat je ‘m aan tafel inzet bij een fijne maaltijd.
Zacht geurend naar honingmeloen, een vleugje bijenwas, wat groenigs – groene appel? – en fijne citrus. Rijpe peer ook. Alles bij elkaar gehouden door een strakke ruggengraat van vrolijke superzuren.
Piepjong, dus er zit nog wat spritzig in de fles direct na openen. Laat ‘m even ademen, en je krijgt een rondere, zachtere structuur in het glas.
Wat eten we erbij?
Deze wijn is dol op kruidige vega-gerechten. Bijvoorbeeld: salade met snijboon, doperwt, sumak en dille-olie met een pittige Franse mosterddressing.
Variatie 1: asperges, citroen en een handje hazelnoten – yes please.
Variatie 2: een simpele quiche met prei en romige geitenkaas.
Of gooi een zeebaars in zoutkorst op de BBQ – doe maar!
Toch liever borrelen? Deze Grauburgunder kan prima een plankje met milde kazen of charcuterie aan.
Koelen, maar niet ijskoud drinken!
Rond de 10 à 11 graden komt alles samen – frisheid, diepgang en Duitse lente in je glas.