Weingut Z盲hringer Sp盲tburgunder
Condens in m鈥檔 glas!

De gemiddelde Nederlander drinkt zijn of haar rode wijn nog altijd graag op kamertemperatuur. Jammer, want in de meeste kamers is het tegenwoordig al snel 20 tot 22 graden. Dat is voor alle rode wijnen te warm. Vroeger, v贸贸r de centrale verwarming, lag de kamertemperatuur rond de 17 脿 18 graden. En dat is precies de geschikte drinktemperatuur voor klassieke, zwaardere rode wijnen.

Toch is er een flinke categorie rode wijnen die juist in de zomer het beste tot hun recht komen wanneer ze iets langer in de koelkast hebben gestaan. Lichte tot middelzware, fruitige rode wijnen met weinig tannine en frisse zuren winnen enorm bij koeling. Zet je zo鈥檔 wijn op 12 脿 14 graden, dan worden de zuren levendiger, het fruit frisser en de doordrinkbaarheid groter. Denk aan Gamay, Frappato, maar vooral Pinot Noir. Bij stevigere wijnen, zoals een jonge Bordeaux, Barolo of wijnen van Sangiovese of Malbec, werkt dat juist averechts. Daar is de tanninestructuur vaak dominant, en die wordt bij lagere temperaturen stroever en harder.

Baden(d) in de zon

De Kaiserstuhl en omliggende gebieden in Baden zijn binnen Duitsland een paradijs voor Sp盲tburgunder. Het is de zonnigste regio van het land, met veel vulkanische bodems en l枚ss. Dankzij de ligging vlak bij het Zwarte Woud en de Rijn blijven de nachten echter koel. Dat contrast zorgt voor rijpe druiven met tegelijk frisheid en spanning. En laat die Duitse Pinot daar nu net uitstekend bij gedijen.

Groots door klein te blijven

De familie Z盲hringer maakt al sinds 1844 wijn in Heitersheim, midden in Baden. Inmiddels staat de zesde generatie aan het roer. Klein, familiair en lekker down to earth. Dit is geen protserig wijngoed, maar een team dat met plezier en overtuiging werkt. Al sinds 1987 doen ze dat biologisch, en sinds 2010 zelfs biodynamisch. Bezoek je ze, dan proef je direct hun mentaliteit: je bent er altijd welkom voor een goed glas wijn, een fijn gesprek of een bord eten.

Wanneer is 鈥檌e het lekkerst?

Fijn zo鈥檔 literfles, want die is z贸 leeg. Koel hem terug naar 13 脿 14 graden, schenk royaal in en het feest kan beginnen. Dit is benchmark Baden. In de neus een lichte, boerse ondertoon, alsof je een nat bos inwandelt. Daarboven fijn en slank rood fruit: wilde aardbei, cranberry en vlierbes. Kruidig, met een pepertje, in een lichte en frisse stijl. Een wijn die schreeuwt om goed gezelschap en een tafel vol lekkers.

Perfect bij een plankje charcuterie, een gegrilde kip, een salade met geitenkaas en rode biet, of gewoon bij de borrel. Ook lichte vleesgerechten gaan er prachtig mee samen. En doe je iets met vis, mits er wat aardse smaken en frisheid in het gerecht zitten, dan past hij ook uitstekend.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol