Meestal ben ik niet zo van de orange wijn of natuurwijn. Gelukkig worden je eigen vooroordelen zo af en toe scherpgesteld. Deze wijn, gemaakt door Begoña Troncoso, is er zo eentje die je van je sokken blaast. Niet doordat het de krachtigste wijn is die je dit jaar proeft, maar door de harmonie, de prachtige zinderende spanning en het unieke mondgevoel. Topwijn van een miniwijngoed van 2 (!) hectare.
Begoña Troncoso is er zo eentje die erin is gerold. Ze zegt: “Ik had nooit gedacht dat wijn mijn wereld zou zijn en ik wijn zou maken, terwijl het nu mijn grote passie is. Ik trouwde met een mooie man uit een familie van oogsters en besloot hun traditie voort te zetten. Maar wel op mijn eigen manier. Met hulp van mijn dochter Mencía en mijn man Manuel zetten we ons in voor biologische wijnproductie. Nu zijn we de enige biodynamische wijnmakerij in de buurt van Arbo (Pontevedra). Binnen de twee hectare wijngaard die we bewerken, gebruiken we geen enkele chemisch-synthetische stof. Voor het werk in de wijngaard draait alles om de waarneming van alles wat zich daar ontwikkelt. Ik verzorg de wijnstokken met preparaten en hydro-alcoholische extracties, gemaakt van o.a. brandnetels, eucalyptus en salvia. Xangall betekent in ons dialect ‘voorzichtig, liefdevol’, zoals onze manier van doen.”
Ze past een millennia oude snoeiwijze toe: Alberello. De wijnranken groeien tot zo’n 2 meter hoogte en worden dan over draden geleid. De druiven hangen eronder. Zo blijven ze koeler en de wijn frisser.
Albariño is de typische wijndruif voor het wijngebied Rías Baixas, wat letterlijk ‘laaggelegen oevers’ betekent. Rías Baixas ligt in het noordwesten van Spanje, in Galicië, direct boven Porto in Portugal. In Portugal is de druif ook bekend als Alvarinho. Alba komt van het Latijn en betekent ‘wit’.
Albariño staat bekend om zijn dikke schil, wat bijdraagt aan zijn intense aroma’s en een verrassende structuur. De druiven voor Xangall worden handmatig geoogst van wijngaarden vlak bij de Atlantische kust, waar de combinatie van zoute zeelucht en granieten bodem een unieke mineraliteit aan de wijn toevoegt. Na de oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en geperst. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij lage temperaturen om de frisheid en fruitige aroma’s te behouden. Daarna krijgt de wijn nog enkele maanden rust op de fijne droesem, wat hem extra diepte en een subtiele romigheid geeft.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
De gemiddelde Albariño is ziltig, strak en vooral geschikt om in de zon te nuttigen tijdens een all-you-can-eat oestermarathon. Dit is heel andere koek. En over koek gesproken: door zijn leeftijd – hij is 7 jaar oud – heeft de wijn, naast de frisheid en grapefruitbitters, mooie rijpe aroma’s ontwikkeld. Alsof je de patisserieafdeling oploopt. Zacht geurig, naar tartelette van mango en ananas, wat banketbakkersroom, een randje vlinderstruik en bloemenhoning. Maar er zijn nog steeds goede zuren, wat nodig is, want de wijn is niet beendroog. Hier wordt bijzonder weinig van gemaakt, dus hier moet je optimaal van genieten. Ga je aan de schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld een mooie bisque van langoustine? Daar wordt deze blij van, maar hij doet het ook mooi bij garnalenkroketten met whiskeycocktailsaus. Ook het lichtere gevogelte (kwartel, kip, kalkoen) gaat hier prima bij!